на живо

Истанбул - новият център на световната тенис карта

Комплексът в турския мегаполис ще разполага с 63 корта

Тенисът е спорт, който печели все повече и повече симпатизанти. Спорт, който е предпочитан сред децата и юношите. За щастие на родните таланти, един от най-големите тренировъчни центрове на планетата се намира само на няколко часа път от София - в Истанбул.

Комплексът "Светът на спортовете" се изгражда в провинциалния истанбулски квартал Есенюрт. За да стигнете до там от центъра на турския мегаполис, ще трябва да изминете близо 50 км, но пътуването си заслужава, заради впечатляващия мащаб на тренировъчния център. Той е част от още по-огромен комплекс, съдържащ жилищни сгради, парк и изкуствено езеро, като всичко това ще се побере върху площ от 450 хил. квадратни метра.

Снимка: bTV

Тенис академията заема най-голяма част от зоната за спортни съоръжения. В последната година тя бе посетена от десетки родни таланти, които имаха възможност да се възползват от перфектните условия за подготовка, а също така да видят и близо 8 хил. централен корт, на който преди седмица Григор Димитров загуби финала на турнира от веригата на Ей Ти Пи.

30-те корта над земята обаче са едва половината от тенис академията. Още толкова функционират в подземните етажи, а в завършен вид общият брой на игрищата ще бъде 63, което означава, че в един и същи момент в школата могат да тренират стотици младежи.

Комплексът често е използван за подготовка и от професионалисти, а в последния месец бе домакин на откритото първенство на Истанбул при мъжете и жените в две поредни седмици.

Снимка: bTV

"Нашата фирма е фокусирана изцяло върху тениса, не само тук в Истанбул, но и в България. Ние спонсорираме мъжкия турнир във вашата столица, чието първо издание бе през февруари. Горди сме, че можем да допринесем към развитието на спорта в България и имаме намерение да го правим и за в бъдеще. Тенисът е основната ни социална програма.", споделя Д-р Ахмет Мурат Бинарк, член на борда на директорите на "Granti Koza"

Организаторите разкриха, че през 2017 година, освен мъжкия турнир, в София може отново да бъде проведена и надпревара от веригата на женската асоциация. А в Истанбул, след завършването си, комплексът "Светът на спортовете" ще бъде един от най-впечатляващите в цял свят.