на живо

Истинската победа на Гришо в Бризбейн

Димитров показа, че още е конкурентен на останалите младоци в тура

Getty Images/Guliver Photos

През миналата седмица Григор Димитров зарадва феновете си, като стигна до титлата на турнира от АТП в Бризбейн. В Австралия Гришо надделя последователно над трима играчи от топ 10. По този начин даде сериозна заявка, че през 2017 г. ще се бори с всички сили за завръщане в челната десетка на мъжката ранглиста. Той успя да задмине идола си Роджър Федерер в подреждането в мъжкия тур.

Макар и трофеят му да бе от сериите 250, това е може би най-важната титла в кариерата му. Но не заради всичко изброено по-горе. Не и заради огромната конкуренция в надпреварата. Не и заради завръщането в топ 15. Гришо направи нещо друго. Той доказа, че не отстъпва на най-качествените играчи сред връстниците си.

През 2008 г. най-успешният български тенисист в историята навлезе сред елита в спорта с гръм и трясък. Всички го определяха като бъдещ номер 1 и основен претендент да развали господството на голямата четворка – Роджър Федерер, Рафаел Надал, Новак Джокович и Анди Мъри. Основен, но не и единствен!

Заедно с него в тура се включиха и още няколко забележителни момчета. Сред тях личаха имената на Бърнард Томич (днес на 24 години), Милош Раонич (26), Кей Нишикори (27), Доминик Тийм (23) и Давид Гофен (26). От всички тях се очакваха невероятни неща. И в интерес на истината те успяха да постигнат много в последните години.

Томич започна най-добре от всички. Още през 2011 г. той достигна до първия си четвъртфинал в турнир от Големия шлем. На "Уимбълдън" победи сънародника си Лейтън Хюит в уникален двубой в пет сета. По-късно в надпреварата Бърнард успя да затрудни и самия Новак Джокович, но загуби в 4 сета. Тук някъде приключи и възхода на 196-сантиметровия десничар, който към момента се представя най-зле от всички изброени все още млади таланти на световния тенис.

На другия полюс са Милош Раонич и Кей Нишикори. Канадецът и японския самурай пробиха смело в топ 10 и по всичко личи, че ще останат там още дълго време. В момента Милош се намира на феноменалното трето място. Благодарение на своя силен сервис и невероятния си форхенд той има на сметката си 8 титли от АТП, един финал на турнирите от Шлема плюс още два четвъртфинала и два полуфинала.

Нишикори също натрупа доста успехи. Макар и в момента да се намира на пето място в света, в един момент бе стъпил на номер 4. Любимият му турнир от най-силните 4 е в Ню Йорк, където той игра 2 полуфинала, спечелвайки един от тях. В добавка към това има и 11 титли от тура.

Какво пък да кажем за добрите приятели Тийм и Гофен... Двамата бяха хит през 2016 г. След много силното им представяне през годината сме истински щастливци, че ще можем да ги наблюдаваме на турнира в София през февруари. В момента всеки един от тях се намира пред 25-годишния Григор в класацията на АТП.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

През миналата година Димитров изостана сериозно от почти всички звездни тенисисти от своето поколение. Още в първата седмица на 2017 г. обаче той успя да победи трима от тях на корта и да завоюва титлата в Бризбейн. Надеждите ни са свързани с това, че този успех не е епизодичен. Със смела игра и много самочувствие на корта Григор показа на всички какво може.

Ако поддържа това високо ниво, скоро той ще се приближи до останалите си връстници в ранглистата. С много постояноство и труд може и да ги задмине. Всички знаем, че има потенциала да го направи. Сега остава „само” да го разгърне!