на живо

Истинският "Пари Сен Жермен"

Когато Шампионската лига беше нещо, за което във френския гранд дори не мечтаеха

Getty Images

Няма друг клуб от фаворитите в Шампионската лига, който да има толкова уникална история, каквато е тази на "Пари Сен Жермен".

За отбори като "Реал" Мадрид, "Ювентус" и "Манчестър Юнайтед" сякаш суперзвездите и трофеите нямат край. Това обаче не се отнася за ПСЖ, който съществува от едва 47 години.

Понастоящем тимът е един от най-големите в Европа и се смята, че може да спечели европейски клубен турнир.

Създаден през 1970 г., клубът от френската столица прави проучване сред 70 000 парижани, в което иска да разбере мнението на местните по въпроса как да се справи с конкуренцията на толкова много отбори от Франция и Европа.

4 години по-късно ФК "Париж" и "Стад Сен Жермен" се обединяват и започват да играят своите срещи на "Парк де Пренс", който е с капацитет от 48 853 седящи места. Стадионът е открит през далечната 1897 г.

Снимка: Getty Images

Съоръжението приютява националните отбори по футбол и ръгби преди да се преместването на "Стад дьо Франс" преди 28 години. Зрителите, които могат да гледат срещите, са почти двойно повече - 81 338.

В своята кратка история ПСЖ изпита еуфория и разочарование, време на финансова стабилност и дестабилизация. Имаше период, в който не бе близо до изчезване от футболната карта.

Успехите и титлите са налице, но през сезоните 2006/07 и 2007/08 оцеляването е била цел номер едно за клуба, който завършва едва на 3 точки над зоната на изпадащите.

Откакто е създаден, за "Пари Сен Жермен" винаги е било важно да е естетичен, затова не е странен фактът, че за толкова кратко време клубът е сменил своята емблема цели 7 пъти.

Фланелките са по дизайн на Даниел Хечтер - моден експерт, който е един от първите директори на ПСЖ.

След като в състава от покрайнините на Париж се появяват катарски инвеститори - отборът вдига в пъти своята класа. Играчи като Дейвид Бекъм и Златан Ибрахимович правят тима част от европейския елит. С попълненията в по-скорошно време в лицето на Килиан Мбапе, Единсон Кавани и Неймар повишават още повече нивото си.

ПСЖ все още няма спечелена Шампионска лига. Тази година е сред факторите в турнира, а препятствието по пътя към мечтата е 12-кратният носител на трофея - "Реал" Мадрид. "Белият балет" не се намира в най-добрата си форма, но за тази надпревара се казва неслучайно, че е "турнирът на Реал".

Предизвикателството пред състава сега е да спечели най-авторитетния клубен турнир и да напише със златни букви името на Париж сред градовете, които имат клуб, можещ да се похвали с ценния трофей.

Първата среща между богаташите "Реал" и "Пари Сен Жермен" е на "Сантяго Бернабеу" на 14 февруари, сряда, а реваншът ще се изиграе две седмици по-късно. И двата мача ще бъдат излъчени на живо по bTV Action.