на живо

Италианец подобри волейболния рекорд на Христо Златанов

Алесандро Фей играе своя 25-и сезон в Серия А1

Волейболистът на "Пиаченца" Алесандро Фей вече е най-резултатният в Италия. Той подобри рекорда на българина с италиански паспорт Христо Златанов, който сложи край на кариерата си през 2017 г. Тогава синът на легендарния Димитър Златанов напусна игрището с впечатляващ актив от 9688 точки. 

След последния мач на "Пиаченца" срещу "Монца", 40-годишният Фей (на 29 ноември той ще навърши 41 години) вече има 9694 точки. Той записа 14 точки в срещата, което го прави първи по този показател в историята на италианския волейбол. 

Фей постигна този актив за 708 мача. В момента той играе своя 25-и сезон в италианското първенство. 

Кариерата на Фей стартира през 1993 г. в "Фоиано". След това играе в "Падуа", "Мачерата", "Тревизо", "Мачерата", "Латина" и "Пиаченца". Той е 4-кратен шампион на Италия и 5 пъти е вдигал Купата на страната. През 2006 г. печели Шампионската лига с "Тревизо", а през 2015 г. с "Мачерата".

За националния отбор на Италия той играе от 1998 г. насам. Той е част от тима, който през 2004 г. спечели сребърен медал от олимпийските игри в Атина.

Христо Златанов, който също беше част от националния отбор на Италия, приключи с професионалната си кариера през 2017 г.

Той присъства в залата след последния мач на Фей и беше един от първите, които го поздравиха за постижението.