на живо

"Торино" и лазаня: Италианецът, който поднесе сензацията на сезона

Непознат тенисист победи световния номер 1 Новак Джокович по забележителен начин

Reuters

Три гейма. Само толкова даде Лоренцо Сонего на Новак Джокович, преди да го елиминира по забележителен начин на 1/4-финалите на турнира във Виена след само 68 минути игра. 25-годишният Сонего, който попадна в основната схема като "щастлив губещ" благодарение на отказването на Диего Шварцман в последния момент, нанесе най-тежката загуба на сърбина на ниво ATP. 

С успеха срещу спечелилия 81 титли в тура, Сонего се превърна в първия италианец с победа срещу действащия номер 1 от 2017 г. насам. Тогава Фабио Фонини се справя с Анди Мъри на Мастърса в Рим.

Но кой е Лоренцо Сонего?

Роден е в Торино, а най-голяма роля да се насочи към тениса има баща му Джорджо. Идолите му са Роджър Федерер, Жо-Вилфрид Цонга и... Роналдиньо.

 
 
 
View this post on Instagram

Next career: Professional soccer player @wfuniversity #winstonsalem

A post shared by Lorenzo Sonego (@lorenzosonego) on

Противно на очакванията, той не е фен на местния хегемон "Ювентус", а ревностно подкрепя далеч по-непретенциозния "Торино". Категоричен е, че ако не бе станал професионален тенисист, е щял да се пробва като футболист.

Като всеки италианец обича местната храна, но най-любима му е лазанята. Ако съдим по активността му в социалните мрежи... то определено му се отдава и правенето на традиционна пица.

 
 
 
View this post on Instagram

Homemade #iorestoacasa

A post shared by Lorenzo Sonego (@lorenzosonego) on

Да победиш Новак Джокович

"Със сигурност това е най-хубавата победа в моя живот. Новак е най-добрият в света. Днес играх добре, толкова добре. Невероятно е", бяха първите думи на 25-годишния тенисист след края на мача.

Преди три дни Сонего губи в три сета от Аляж Бедене в последния кръг на квалификациите за основната схема във Виена. 

Ако бе спечелил титлата, Новак Джокович щеше да си гарантира първото място в ранглистата до края на сезона, изравнявайки рекорда на Пийт Сампрас от шест години, в които завършва като номер 1 в света. Активът на Джокович през 2020 г. е 39 победи и 3 загуби.

Сонего не бе печелил сет в предишните си три мача срещу играчи от топ 10. Взима първите си точки за световната ранглистата едва на 19, а 6 години по-късно се превърна в първия "щастлив губещ", победил Джокович.

Снимка: Reuters

"Той просто ме отнесе на корта. Той беше по-добър във всеки елемент от играта. Аз играх много зле, но той беше невероятен. Определено заслужава този резултат", коментира сърбинът.

Сонего има само една титла в кариерата си - в Анталия през миналата година. На полуфиналите във Виена днес ще се изправи срещу Дан Еванс, който победи с 2:1 сета Григор Димитров.