на живо

Италиански плажен волейболист сервира като дете... и печели мачове на олимпийските игри (ВИДЕО)

Началният удар е основното оръжие на Адриан Карамбула

Getty Images

Мнозина са ставали свидетели на всякакъв вид странни изпълнения на сервис на волейболни мачове, както в зала, така и на плажа. В Рио де Жанейро обаче един италианец прави абсолютен фурор с изпълнениятa си от началната линия.

Гледайки Адриан Карамбула, човек се пита "Този сериозен ли е? Това да не е някакъв аматьор?"

Отговорът: Да, той е сериозен и не, не е аматьор. Макар и сервисът на Карамбула да наподобява такъв на сърдит чичо, загубил поредната точка на семейния пикник, или на дете, което за пръв път се докосва до волейболна топка, то Карамбула е сериозен в действията си.

Всъщност т. нар. "топка до небето" е голямото предимство на Адриан Карамбула и съотборника му Алекс Рангиери. При всеки сервис съперника се чувства безкрайно неориентиран и понякога се чувства като смутен от липсата на адекватно посрещане.

"Това е част от моята игра и стил. Забелязвам, че противниците ни не се подготвят за подобно изпълнение.", казва Карамбула пред "Уол Стрийт Джърнъл". "

Изненадващо или не, но този сервис дава резултат и Италия вече спечели първите си два мача на олимпийските игри. Първо дуото Карамбула-Рангиери победи Австрия с 2:0 гейма, а след това дойде ред и на Канада за 2:1. Единствено бразилците намериха противодействие на триковия сервис и спечелиха с 2:0.

Трудно ли е да се копира стила на Карамбула? Самият той отговаря : "Най-важното е да не напрягаш тялото си. Отпусни се, отпусни и ръката и просто удряй нагоре."

Остава на всеки един любител на волейбола, който е близо до плаж, да тества своите възможности и да изпрати "топка до небето". Може пък да се почувства като на олимпийски игри. Ако не, поне ще е събрал погледите на всички наоколо.