на живо

Италия срещу Аржентина в памет на Марадона

Двубоят ще бъде следващата година

Getty Images

Европейският шампион Италия и победителят в Копа Америка Аржентина планират да изиграят приятелски мач в памет на Диего Марадона. Преговорите са в начална фаза, а идеята е двубоят да се състои в Неапол през следващата година.

Две от големите футболни сили играха за последно в южния италиански град на полуфиналите на Мондиал 1990, когато Марадона изведе Аржентина до победа с 2:1, а сериозна част от феновете по трибуните на стадион "Сан Паоло" подкрепяха "гаучосите" заради легендата на "Наполи".

След смъртта на Марадона през миналата година стадионът вече носи неговото име. Лионел Меси пък посвети чакания 28 години триумф на Копа Америка на легендарния си сънародник.

Снимка: Reuters

Дон Диего почина на 25 ноември 2020 г. от сърдечен удар. Марадона не бе в добро здраве и в дните преди да напусне този свят, а работата на лекарския му екип дълго време се разследваше. Специална комисия от 20 експерти, извършила аутопсия и пълно разследване, заключи, че Дон Диего е "оставен да умре" от медицинските лица, отговаряли за състоянието му.

Марадона е считан за един от най-добрите футболисти в историята. Той е световен шампион с Аржентина от 1986 г., двукратен първенец на Италия с "Наполи", както и носител на Купата на краля с "Барселона".