на живо

Иван Абаджиев през 2015 г.: Гордея се, че преодолях огромни трудности

В едно от последните си интервюта легендата на българския спорт говори откровено за българските щанги днес

bTV

"Гордея се, че успях да преодолея огромни трудности, да ги преживея и да стигна тази възраст!", думите са на легендарния български треньор по вдигане на тежести Иван Абаджиев. През 2015 г. той отвори дома и спомените си за екип на bTV и даде едно от последните си интервюта.

Дни преди да навърши 83 години, Абаджиев, извел националния ни отбор до 12 олимпийски титли и над 100 златни медала от световни и европейски първенства, показа колекцията си с отличия в дома си в София. 

Папата на щангите, както е наричан Абаджиев, често е бил обект както на хвалебствия, така и на много критики за методите си на тренировки. Въпреки това той си остава най-успешния български треньор и неслучайно е избран за наставник на ХХ век у нас. 

През 2015 г. обаче той беше категоричен, че никога няма да се върне в националния тим. Безценните му съвети обаче винаги ще бъдат на разположение на треньорите.

"Една стотинка няма да взема вече от тежката атлетика, но ще помагам. Аз съм задължен да го правя. Някой се е произнесъл, че аз съм гледал да пропада българската щанга, за да остана на върха. Няма такова нещо!”, каза пред Димитър Тасев той. 

Абаджиев почина днес (25 март) на 85 години в Германия, където за него се грижеше дъщеря му Ангелина. 

Припомнете си интервюто на Димитър Тасев с Иван Абаджиев: