на живо

Мейуедър е изкарал 915 млн. долара за последното десетилетие

Боксьорът е номер 1 в класацията на "Форбс", изпреварва Роналдо и Меси

Getty Images

Изключителният скок в договорите за телевизионни права и тлъстите рекламни сделки на гигантите в производството на спортна екипировка белязаха ръста в приходите на спортистите през последното десетилетие, пише списание "Форбс" в началото на анализа си за периода от 2010-а насам. Преди това Тайгър Уудс бе единственият атлет с приходи от над 80 милиона долара за една година, а след 2010-а повече от една дузина могат да се похвалят с подобно постижение.

Никой обаче не е изкарал колкото боксьора Флойд Мейуедър, който е увеличил банковата си сметка с 915 милиона долара за последните десет години. Той е заработил със 115 милиона повече от всеки друг.

Американецът не е получил нито цент от собственик на отбор или голям рекламен договор. Мейуедър започна да трупа състоянието си още през 2006 г. и прави най-големите си удари през 2015-а и 2017-а с двубоите срещу Мани Пакияо и Конър Макгрегър, които привлякоха вниманието на феновете по целия свят. Двете битки събраха близо 10 милиона единични пей-пър-вю заявки за над 500 милиона долара, като тези суми остават недостижими и до днес като "хонорари" за една вечер.

Снимка: Getty Images

Боксьорите обаче никога не се оттеглят завинаги от спорта, а това важи и за Мейуедър. Победата над Макгрегър преди три години трябваше да бъде последния му мач и той да прекрати кариерата си с баланс 50-0, но всъщност не стана така. През миналия месец Мейуедър обяви с пост в социалните мрежи, че ще се качи отново на ринга през 2020-а година.

След Мейуедър в класацията на "Форбс" са две безспорни футболни икони. Кристиано Роналдо е втори с 800 милиона долара, а най-големият му съперник - Лионел Меси, е трети със 750 милиона.

Снимка: Reuters

Аржентинецът бе най-добре платеният спортист в света за 2019-а със 127 милиона долара, 92 от които той получи от "Барселона". Роналдо обаче взимаше малко повече от него през останалата част от десетилетието, като най-сериозната сума от парите на португалеца са от рекламни договори. Най-скъпият от тях е с "Найк".

"Форбс" изготвя класацията след изследване на заплати, наградни фондове, бонуси, рекламни договори, получени средства за единично събитие и такива от лицензи. Така челната десетка за изминалите десет години включва по двама боксьори, футболисти, баскетболисти и голфъри, които заедно са изкарали 6.1 милиарда долара.

Списанието изключи от уравнението пари, получени след края на кариерата на дадения спортист, което остави Коби Брайънт и Майкъл Джордан извън топ 10.

Серина Уилямс пък е единствената дама сред 40-те най-добре платени спортисти за изминалото десетилетие с 215 милиона долара.