на живо

Иван Иванов: Без напрежение - най-добрата рецепта за всеки млад футболист

Бившият защитник на ЦСКА си припомни визитата с "червените" на "Олимпико"

Иван Иванов: Без напрежение - най-добрата рецепта за всеки млад футболист

Часове преди ЦСКА да излезе срещу "Рома" на стадион "Олимпико" във втория кръг от груповата фаза на Лига Европа, бившият защитник на "червените" Иван Иванов се разрови в спомените си, за да ни разкаже какво е чувството да играеш във Вечния град и да се изправиш срещу "Римските вълци".

Иванов беше в състава на тима от стадион "Българска армия" през 2009 г., когато "армейците" отново попаднаха в една група с "Рома" в същия турнир. 

"Самото усещане, че млад отбор, в случая нашият на ЦСКА, се класира до групите на Лига Европа – това беше безценен опит за нас. Всеки един от нас като дете със сигурност си е мечтал да играе точно такива мачове - срещу именитите големи отбори от топ 5 първенствата. Определено "Рома" е един от отборите, които привличат интереса и особено по онова време и заради своя капитан, дори и втория капитан – в случая Де Роси", спомня си иванов.

В мача в Рим тимът на ЦСКА губи с 0:2.

"В първите 15-20 минути от мача бяхме малко по-стъписани. "Рома" съумя да поведе в резултата. След това мисля, че изиграхме добър мач. Но общо взето това е българските черти, че ние започваме да играем, когато ни вкарат гол и в случая беше така", анализира той.

Иванов винаги ще носи спомена от срещата, както и впечатленията си от престоя в италианската столица.

"Като се разхождахме в града, видяхме доста от колите по центъра, които бяха ударени, ожулени. Питахме хората „Защо толкова коли са с повреди?", а те казаха, че е нормално за града, защото няма къде да се паркира и всеки го прави, както намери и после излиза по начин, който е удобен за шофьора, дори с леко блъскане на колите отпред, отзад", забавлява се и днес защитникът.

Но когато се съберат с бившите си съотборници, една случка от периода на ЦСКА в групите на Лига Европа винаги се разказва!

"Преди да се класираме за Лига Европа, трябваше да играем с "Динамо" Москва. Аз тогава бях с дълга коса и през целия този период, следващите 6 месеца, Любо Пенев постоянно ми казваше, че трябва да се подстрижа, защото косата ми пречи по време на мачовете. В нощта преди пътуването взех машинката, подстригах се. На другия ден на летището, когато се събирахме за отпътуването за Москва, никой не можеше да ме познае. Аз минах покрай всички мои съотборници и дори журналисти, които се бяха събрали, никой не можеше да ме познае", разказва той.

Иванов съветва футболистите да играят освободено, без напрежение и да се забавляват. Въпреки че срещу тях стои трикратният шампион на Италия.

"Трябва да играе без никакво напрежение, абсолютно никакво напрежение. Аз това го осъзнах малко по-късно, когато имах още две участия в Лига Европа с други два отбор и в Шампиониска лига с отбора на "Базел". Тогава вече бях и по-опитен. Точно в тези големи европейски мачове излизаш да играеш напълно освободен психически, за да можеш да покажеш 100% от своите възможности – това е най-доброто решение и най-добрата рецепта за всеки един млад футболист, особено за футболистите от нашата държава. Напоследък все по-малко получават шанс да достигнат до тези големи мачове, така че всеки един млад футболист, който е достигнал до такъв етап – да играе тези европейски турнири и тези големи мачове – най-важното нещо е да не бъде обременен психически", съветва той.

Като най-обещаващ талант в редиците на "червените" Иванов определя 19-годишния Валентин Антов.

"За мен този младеж е един от бисерите в българския футбол. Явно съдбата му е предопределила да бъде футболист и наистина му пожелавам този потенциал, който има, да го доразвие, да достигне хубави европейски и световни висини и да играе голям футбол. Със сигурност той е много, много зрял за възрастта си, даже мисля, че прекалено много, особено по начина, по който играе – изглежда като футболист с много голям опит, притежава добра техника, много добро пласиране, хубаво чете играта. Има абсолютно всички данни да направи следващата крачка и според мен", категоричен е Иванов.