на живо

Иван Стоилов донесе бронз за България от олимпийските игри за глухи

Родният борец се справи категорично с венецуелец за отличието

Борецът Иван Стоилов (кат. 66 кг) в класическия стил донесе първо отличие за България от провеждащите се в момента олимпийски игри за глухи в Самсун, Турция. Българинът разби в битката за бронзовия медал Стивънс Мелендер от Венецуела с 9:0 точки.

По пътя за третото място Иван Стоилов победи иранеца Али Фарахани с 9:3, Александър Повичан (Украйна) с 8:0 точки, но на полуфинал отстъпи от бъдещия шампион Мартин Александров (Русия) с 21:12, въпреки, че на два пъти повеждаше в резултата . 

В битка отново за бронза в категория 80 кг друг наш представител - Христо Павлов, беше видимо ощетен от арбитрите в схватката с представителя на домакините Ахмет Качур. 40 секунди преди края и при резултат 2:1 за Павлов реферите прекъсват борбата и анулират точките на българина. Въпреки подадената контестация от родна страна, комисията реши, че всичко е по правилата и турчина се качва на подиума, а Христо Павлов остана 5-и.

Ангел Ценов (85 кг) също се се класира на пето място. 

Така в класическия стил България завърши с 1 бронзов медал, три 5-ти места (Панайот Димитров - 59 кг, Христо Павлов - 80 кг и Ангел Ценов - 85кг). Христо Кличуров (75кг) остана 7-и. 

Днес (23 юли) на игрите с българи участват в стрелбата на 10 метра пистолет (Марин Филипов), тенис на маса - индивидуално (Халит Хасан, Петър Колев и Иван Недев), както и двойките в бадминтона - мъже, жени и смесени (Силвия Бозева, Габриела Колицова, Никола Тянков и Людмил Гетов).