на живо

Ивет Лалова в "Шоуто на Николаос Цитиридис": За режима, бирата и Токио 2021 (ВИДЕО)

"Прекъсването наруши един прецизен тренировъчен процес. Целият спорт трябва да се възстанови"

Олег Попов

Най-добрата българска спринтьорка - Ивет Лалова, бе гост в "Шоуто на Николаос Цитиридис". В Skype разговор с водещия, седмата най-бърза жена в света на 200 м заяви, че гледа с оптимизъм към бъдещето и е устремена към олимпийските игри в Токио, изместени за 2021 г. заради пандемията. Лалова все пак изрази и своите притеснения, че прекъсването на сезона нарушава един прецизен и интелигентно планиран тренировъчен процес, а това със сигурност ще се отрази на резултатите.

Покрай сериозните спортни теми, Ивет сподели и празничния си режим, както и какво е мнението ѝ за... бирата.

"Не мога да не мисля за Олимпиадата. В момента, в който обявиха, че я изместват с една година, моето решение беше "ОК, продължаваме!". Продължаваме, защото много малко хора спират една година преди Олимпиадата без някаква причина. Още повече, че аз съм от малкото с не една, а две олимпийски квоти. Така че това е моята лична мотивация не само да стигна дотам, а и да бъда в най-добрата възможна форма."

"Смятам, че в такъв момент, в какъвто се намираме, който е безпрецедентен, на първо място ние сме хора. Когато има наложени правила, извънредно, за всички, те важат за всички. Нека изчакаме да отмине този момент. Аз следя много изкъсо ситуацията в нашата среда - в леката атлетика в цяла Европа. Зная, че само в три страни се тренира в момента почти нормално, като едната е Австрия и от вчера отвориха стадионите. Това, което е планувано сега, е в началото на месец май да започне постепенно да се променя това нещо."

"За професионалните спортисти тази принудителна почивка, това прекъсване на един прекрасно и много интелигентно планиран тренировъчен процес, е пагубно и ще има тежки последствия. Говорих с мои колеги, които са се контузили поради факта, че трябва да бягат на улицата. Надявам се до две-три седмици положението да започне малко да се променя и да можем да започнем своята подготовка за европейския шампионат по лека атлетика през август, който все още се крепи."

Снимка: Олег Попов

"Не се подготвям, за съжаление, активно, тъй като в момента сме възпрепятствани и все още всички спортни съоръжения са затворени. В момента се подготвям основно ментално. Бих искала скоро да мога пълноценно и физически да се подготвям, защото се чувствам добре и не искам да губим толкова време без състезания. Това за нас е важно, важно е като мотивация - да имаме някаква цел винаги."

Запитана дали дългият период на изолация и по-малкото време за тренировки ще възпрепятстват подобряването на рекорди в леката атлетика, Лалова коментира, че те със сигурност ще се отразят на резултатите.

"Ще се отрази и на Олимпиадата, до която, въпреки че изглежда, че има още много време, не е толкова много, защото един прецизен тренировъчен процес е нарушен вече. Затова трябва постепенно да се възстановим. Целият спорт трябва да се възстанови от тази невероятно дълбока криза, която преживява."

А непоклатим ли е режимът ѝ дори по празниците, справя ли се с българския език съпругът ѝ - италианецът Симоне Колио, и още много - вижте във видеото.

bTV призовава: останете си вкъщи!

Тагове: