на живо

Ивет, Лондон те чака!!!

Българската атлетика има нужда от Лалова като състезател поне още няколко сезона

Getty Images

Преди две седмици изглеждаше, че световното първенство в Пекин ще бъде последното за Ивет Лалова. Спринтьорката ни обяви, че най-вероятно ще прекрати кариерата си след Олимпийските игри в Рио де Жанейро догодина. Безспорно, едно такова решение щеше да остави огромна празнота в българската лека атлетика. Лалова е лицето и голямата звезда на този спорт у нас вече повече от десетилетие.

Сега, обаче, след като в китайската столица Ивет направи най-успешното си представяне на шампионат на планетата, като че ли тя не е толкова категорична в намерението си да се оттегли от пистата. И с право – напускане на състезателния живот в този момент изглежда нелогично.

С класирането си за финала на 200 метра Ивет доказа, че е явление в Царицата на спортовете. Атлетка със завидно дълголетие в едни от най-конкурентните спортни дисциплини, която разполага с безценното умение да контролира прекрасно спортната си форма.

По време на най-отговорното състезание за сезона тя регистрира най-доброто време на 200 метра на българка за последните 28 години и се изкачи до второ място във вечната ни ранглиста на дисциплината. Това дава предпоставка, че може да продължи да прави размествания в челните позиции на статистиката и след Игрите в Рио.

Българската атлетика има нужда от Лалова като състезател поне още няколко сезона. И не само заради очевидната й класа на пистата и отличните спортно-технически резултати. Ивет е синоним на лека атлетика в страната ни. Не толкова с бързото си бягане, а най-вече поради поведението си извън състезатенията.

На първенството в Китай спринтьорката не беше най-добре класиралата се родна атлетка, но отново стана голямата атракция в тима ни. Чаровна, позитивна, усмихната. Състезател, който може предава своя оптимизъм на всички около нея, а това е важно. Дори в консервативната лека атлетика, където всичко е подвластно на цифрите и се измерва до точност, има една друга страна на нещата - как хората те приемат.

И тук Лалова изпъква. Тя владее до съвършенство изкуството да създава прекрасни емоционални мигове за спортните привърженици. Именно заради тази харизма Ивет е най-добрата реклама на спорта ни. И трябва да остане на пистата възможно най-дълго.

В българския спорт личностите като нея са рядкост. Такива, които притежават от онези качества в характера, правещи огромния контраст между добрия и великия спортист.

За разлика от други тя не е отказала да се състезава за България, нито пък е влязла в остър медиен конфликт с някои спортен ръководител. Тя просто вдъхновява останалите атлети и заразява децата с магията на леката атлетика.

Лалова си е изградила реномето на безупречен професионалист, който отлично познава собствените си възможности. В пoследните години на два пъти демонстрира, че може да взима най-правилните решение в точния момент. Първо уцели най- точното време, за да замине за Италия и да смени треньора си, а сега в точния момент замени 100-те метра с 200 като основна своя дисциплина. Дано вземе и най-разумното решение кога да прекрати кариерата си, а това със сигурност трябва да е поне след световното в Лондон през лятото на 2017-та година.