на живо

Ивет отново седма в света на 200 м (ВИДЕО)

Лалова изравни най-доброто си класиране на световни финали

"Златното момиче" на българската лека атлетика Ивет Лалова е седмата най-бърза жена в света в спринта на 200 м! Във финала на първенството на планетата в Доха тя пресече финалната линия за 22,77 сек.

На 35 години и в блестяща форма, Ивет изравни най-доброто си постижение във финал в коронната си дисциплина, след като преди 4 години в Пекин отново заърши на седмо място, тогава с резултат от 22,32 сек.

За нея това бе трето участие в световен финал. Нашето момиче има бягане за медалите и на 100 м - на шампионата в Даегу, Южна Корея през 2011 г., където отново се нареди на седма позиция (11,27).

"Искаше ми се да е по-добро от седмо място. Като се замисля, че много трудно се стига до него, съм щастлива. Мислех, че ще дадем всички по-добър резултат, особено аз. Подарих на Муджинга Камбунджи един бронз, но ще си го върна догодина в Токио", заяви Ивет пред bTV след състезанието.

Снимка: Getty Images

Във финала в Доха Лалова тръгна бързо и даде всичко от себе си, а почти до края на дистанцията вървеше шеста. В крайна сметка българката спря хронометрите с време, 19 стотни по-бавно от това, което регистрира във вторник вечер в полуфиналите (22,58).

Ивет, която продължава да твори чудеса на пистата, бе най-опитната финалистка на 200 м, като надпреварата в Катар е нейното 22-ро участие на голямо първенство.

Снимка: Getty Images

На по-зряла възраст от нея във финал на 200 м в историята на атлетиката са заставали само две - великата Мерлин Оти - на 37 години и Деби Фъргюсън-Маккензи, която е с 94 дни по-възрастна от Лалова. На 35 години европейската шампионка от Хелзинки 2012 на 100 м и двукратна европейска вицешампионка от Амстердам 2016 на 100 и 200 м участва за седми път на световно първенство.

В Катар звездата на родната атлетика не успя да се доближи и до най-добрия си резултат за сезона на 200 м - 22,45, който даде на Балканиадата в Правец преди месец. Най-важното обаче е, че още преди няколко месеца тя извоюва олимпийска квота и догодина ще я видим на игрите в Токио.

Титлата в Доха отиде при двукратната европейска шампионка от Великобритания Дина Ашър-Смит с 21,88 сек. Среброто грабна американката Британи Браун с 22,22, а бронзът остана за Муджинга Камбунджи от Швейцария с 22,51.

Тагове: