на живо

Иво Ивков: Не е нормално спортните клубове да са предприятия. Не искаме държавна помощ

"Очакваме държавата да инвестира в инфраструктурата", заяви изпълнителният директор на "сините"

Иво Ивков: Не е нормално спортните клубове да са предприятия. Не искаме държавна помощ

Футболният "Левски" няма да иска помощ от държавата, освен за инвестиции в инфраструктурата. Това заяви изпълнителният директор на клуба Иво Ивков. Той, мажоритарният собственик Наско Сираков и треньорът Станимир Стоилов се срещнаха с министъра на младежта и спорта Радостин Василев. 

Една от темите, обсъждани с клуба, е бил статутът на футболните клубове. Според "сините" те не бива да бъдат предприятия, а да имат специален статут.

Снимка: Lap.bg

"Срещата беше изключително полезна и въпреки това спирам дотук с хубавите думи, защото е много важно как ще протекат отношенията ни за в бъдеще. Имаме отношение с държавата като цяло, а министърът на спорта е член на Министерски съвет. От една страна подадохме наши послания, от друга - имаме общи идеи. Включително и това как да бъде регламентиран статута на професионалния футболист. Как футболните клубове да не бъдат третирани като предприятия, които бълват продукция и печелят, със същите данъчни ставки", заяви Ивков.

Снимка: Lap.bg

Министърът покани "сините" на среща, а мотивите, които изтъкна са, че клубът е в тежко финансово състояние от началото на 2020 г. 

"Министерството на спорта може да помогне много в тази насока, а той би могъл да лобира за всички клубове, с ясни правила да могат да разчитат на държавната помощ. Той иска футболът да стане държавна политика. Не сме поискали държавна помощ. Имаме нужда от ясни правила. "Левски", преди всичко, трябва сам да се измъкне от това положение. Не би било уместно при първата ни среща, в навечерието на Коледа, да искаме нещо конкретно. Можем да се чуваме и без камери. Отворен съм да дискутираме проблеми и да уеднакяваме позиции. Конкретна помощ? Ако считате това за помощ, инвестиции в инфраструктурата, което държавата може да направи. Необходими са промени в една група закони, но това беше един принципен разговор. За един час тези неща не се случват", заяви Ивков.