на живо

Издигат паметник на Динко Дерменджиев (ВИДЕО)

Инициативата е на Сдружение "Ботев" Пловдив

Издигат паметник на Динко Дерменджиев (ВИДЕО)

Сдружение "Ботев" Пловдив започва инициатива за изграждане на паметник на родната футболна легенда Динко Дерменджиев. Тя стартира днес, тъй като освен рожден ден на Чико, 2 юни е считан и за празник на клуба, чийто патрон е Христо Ботев.

"Началото на кампанията, която правим заедно с Инициативен комитет от пловдивски общественици ще бъде дадено с отдаване на почит към легендарния Динко Дерменджиев - Чико, чийто паметник ще бъде издигнат пред стадион "Христо Ботев". Проектът, който ще бъде реализиран на обществени начала, е ориентиран към бъдещето на футболния живот на България, а завещанието ще е мост между поколенията привърженици на "жълто-черните", пишат от сдружението.

С монумента, който трябва да бъде издигнат пред ст. "Христо Ботев" в "Коматево", Сдружение "Ботев" Пловдив стартира дългосрочна инициатива, имаща за цел да бъде отдадена почит на големи имена в клубната история.

Дерменджиев игра за "Ботев" в продължение на 19 сезона, в които записа 447 мача и отбеляза 194 гола. С екипа на националния отбор той има 19 попадения в 58 срещи, както и участия на три световни първенства. Чико почина на 1 май 2019 г. на 77-годишна възраст след дълго боледуване.