на живо

Изхвърлят щангите от олимпийските игри?

МОК не е доволен от преизбирането на Томаш Аян за президент на международната федерация

МОК е на път да изключи вдигането на тежести от олимпийската програма още за игрите в Токио през 2020 година. Това съобщи турският вестник "Ватан", като се позовава на доста информиран източник от международната организация. 
 
В момента вдигането на тежести е под наблюдение заради нестихващите от десетилетия допинг афери, като участието на спорта в Токио бе под въпрос. МОК даде срок на световната федерация да представи план за борба с порочните практики, който не беше спазен и впоследствие удължен до средата на 2018 година.
 
При повторното изследване на проби от олимпийските игри в Пекин и Лондон бяха открити над 40 нови положителни теста. Вместо да предприемат радикални мерки, щангите преизбраха Тамаш Аян за президент, което предизвика негодуванието на президента на МОК Томас Бах.
 
Той бе категоричен, че след като членовете на комитета имат мандатност, то международните федерации също трябва да го въведат.
 
Аян близо половин век ръководи спорта, като преди да стане президент бе генерален секретар. След като спечели изборите пък назначи зет си Атила Амалфи на своето място.
 
Вдигането на тежести е един от спортовете, включени в олимпийската програма още за първите игри през 1896 година в Атина. Оттогава състезание по щанги не е имало само през 1900, 1908 и 1912 година.
 
Заради многото положителни проби напоследък пък 9 страни бяха отстранени от участие в състезания за 1 година, като пропуснаха световното в Анахайм.
 
В Азербайджан обаче вече обявиха, че преговорите с Аян са напреднали и се очаква санкцията да бъде намалена само до март 2018 година. Същото се отнася и за Турция. 
България има да плаща 250 000 долара глоба заради скандала със замърсената добавка, заради която изгърмя целият ни национален отбор през 2015 г. Заради това бяхме отстранени и от олимпийските игри в Рио де Жанейро.