на живо

Излъчват пряко тестовете на Алонсо на Инди

Стартът му е в 17 ч. българско време

Фернандо Алонсо пое по стъпките на бившия си колега от Ф1 Александър Роси и ще кара на 29 май в 500-те мили на Индианаполис. През 2016 Алекс дебютира в юбилейното издание №100 на Инди-500 и си тръгна като победител. Сега и Нандо ще опита да се запише сред успелите, а ако триумфира – ще има шанс да осъществи мечтата си - Тройната корона.

След като вече има успех в Гран при на Монако и тази година ще пропусне състезанието в Княжеството от Ф1, на същия ден той ще направи своя дебют на легендарния овал на Америка. В сряда, 3 май, испанецът ще направи тестове, а случващото се на Старата тухларна ще бъде предавано пряко по телевизията и в интернет. Американски медии вече публикуваха фотоси от срещата на настоящия шампион в НАСКАР Симон Пажено, където французинът дал ценни съвети на Алонсо. Макар да е шампион на Инди-сериите за 2016, Пажено съвсем наскоро записа първата си победа на овал, като се има предвид, че това е шестият му сезон в ИРЛ. Много по-интересни бяха коментарите в социалните мрежи под статията, публикувана в USA TODAY: „Дръж волана наляво и газ до ламарината – и това се повтаря 200 пъти”, „Позиционирай си колата, леко завий наляво и дръж десния крак плътно до пода, какво толкова”…

Може на феновете да им се вижда лесна работа, но Алонсо има своите притеснения. Той ще трябва да се съобразява не само с трафика, с рестартовете и със стратегията, а и с доста по-прозаични неща като позицията на седалката и педала на газта, както и да издържи доста по-дълго състезателно време в колата. „Мисля, че на 3 май ще направя една голяма стъпка напред в разбирането на самото състезание, към важните неща, на които трябва да обърна внимание. И досега съм гледал състезания на Инди, но след сряда вече ще ги виждам с други очи, защото ще знам какво е усещането в момента” – коментира Алонсо при пристигането си в понеделник на Indianpolis Motor Speedway. В 101-я старт на Инди той ще пилотира за Andretti Autosport колата на Стивън Уилсън.

Макар и неохотно, 27-годишният англичанин отстъпи мястото си на Нандо и призна, че това е било едно от най-трудните решения, които е правил в живота си. Като отплата за саможертвата му, от отбора вече са гарантирали мястото на Стивън за Инди-500 догодина.