на живо

Изненада в Рим! Шварцман отстрани Надал

Аржентинецът се справи с Матадора в 2 сета

Reuters

Изненадата в Рим е факт! Рафаел Надал отпадна от надпреварата, след като на четвъртфинал загуби от аржентинеца Диего Шварцман.

Всяко отпадане на Матадора на червени кортове се превръща в сензация, предвид успехите му на тази настилка (Той има 12 титли от "Ролан Гарос"). Шварцман обаче беше безкомпромисен във Вечния град и успя да постигне немислимото в 2 сета. Той победи с 6:2, 7:5. 

За световния номер 2 това беше първи турнир на АТР от февруари насам. Заради пандемията от коронавирус и опасността от заразяване, той отказа да пътува за Ню Йорк, където се проведе Откритото първенство на САЩ в началото на септември. Паузата явно е дала отражение върху формата на испанеца, който допусна много грешки на корта в Рим. 

Снимка: Reuters

Шварцман постигна първа победа срещу Надал в 10-ия мач помежду им. Той си осигури среща на полуфинала с Денис Шаповалов, който победи Григор Димитров с 2:1 сета.

Надал няма да играе на финал в Рим едва за пети път от 2005 г. насам. Той държи рекорда за най-много титли от надпреварата - 9. 

Феновете пък трябва да се простят с мечтата си на този етап да видят нов мач между Матадора и Новак Джокович. Първите двама в световната ранглиста играха само веднъж през 2020 г. - на финала на първото издание на АТР Къп през януари. Тогава сърбинът победи и донесе титлата на своите съотборници.

За разлика от Надал, Джокович се класира за полуфинал в Рим, побеждавайки трудно 97-ия в света Доминик Кьопфер с 6:3, 4:6, 6:3. Следващият му съперник е Каспер Руд.