на живо

НА ЖИВО: Изпълкомът на БФС. Има ли треньорска смяна?

Красимир Балъков е фаворит за поста

Lap.bg

Изпълнителният комитет на Българския футболен се събра на редовното си заседание днес (14 май) в сградата в Националната футболна база "Бояна".

На срещата се очаква да бъде избран нов национален селекционер, а старият - Петър Хубчев, да бъде официално освободен.

Фаворит за поста е треньорът на "Етър" Красимир Балъков. Той ще бъде третият футболист, играл на световното първенство в САЩ през 1994 г., който ще застане начело на "лъвовете". Преди него тази позиция заемаха Христо Стоичков и предшественикът му Хубчев.

За смяна начело на тима се заговори още през март, когато националите направиха 1:1 с Косово в среща от квалификациите за европейското първенство през 2020 г. Слуховете се засилиха в края на април, като Хубчев се спрягаше за треньор на "Левски".

Ако той бъде освободен днес, ще завърши престоя си начело на националния тим с 20 мача, в които постигна 8 победи, 5 равенства и 7 загуби. На Хубчев се дължи и доброто представяне на "лъвовете" в новия турнир на УЕФА Лига на нациите, което  им осигури място в по-горна урна за настоящите квалификации.

Евентуално назначение на Балъков би било първо за него като селекционер. До сега той бе начело на швейцарските "Грасхопърс" и "Санкт Гален". Води "Черноморец" Бургас в периода 2008-2010 г., след това "Хайдук" Сплит. Последваха периоди в германския "Кайзерслаутерн", а след това в "Литекс". От януари 2018 г. той е начело на родния си "Етър" Велико Търново.