на живо

Изпращаме най-слабата година за българския спорт? (ВИДЕО)

Дотук България има само един медал от световно първенство в олимпийска дисциплина

Getty Images

България е на път да изпрати най-слабата си година в спорта. До момента през 2017-а страната ни има само един медал от световно първенство в олимпийска дисциплина. Единственото ни отличие бе спечелено от националния ансамбъл по художествена гимнастика – сребро в многобоя от първенството в Пезаро.

Снимка: БФХГ

На същия шампионат грациите завоюваха още два медала – един на ансамбъла и един на Невяна Владинова, но на отделните уреди, които не са част от олимпийската програма.

При мъжете можем да се похвалим само с едно отличие в олимпийски спорт – бронз на Владимир Далаклиев в таекуондото, но също в неолимпийска категория - от 63 до 68 кг.

Иначе безспорният №1 в българския спорт за годината е шестият в света на тениса Григор Димитров. В този спорт обаче няма световното първенство.

Снимка: Reuters

Единствената ни надежда за промяна на негативната статистика до края на годината е световното по вдигане на тежести, което започва в края на месеца. Заявките на участниците ни – трима мъже и две жени – обаче са далеч от килограмите, които биха осигурили качване на подиума.

Снимка: bTV

Бюджетът за 2018 г. предвижда държавата да финансира приоритетно седем спорта. Пет от тях имат медали от предишните две олимпиади. Волейболът, който остава най-успешния ни колективен спорт. И изненадата таекуондото – спорт, който попада в списъка заради медала на Далаклиев от шампионат на планетата в неолимпийската категория.