на живо

Извадиха от употреба номерата на Коби Брайънт в "Лейкърс" (ВИДЕО)

Препълнените трибуни в "Стейпълс Сентър" почетоха още веднъж големия си любимец и рекордьор по точки за отбора

Getty Images

Отборът на "Лос Анджелис Лейкърс" извади от употреба фланелките с номерата 8 и 24 в чест на легендарния си играч Коби Брайънт, който прекрати активната си състезателна кариера миналата година. Това се случи по време на церемония, която уважиха редица бивши съотборници и съперници на Брайънт, сред които Шакил О'Нийл и Алан Айверсън.

"Лейкърс" извади от употреба два номера, защото рано в кариерата си Брайънт се състезаваше с 8, а по-късно - с 24. Запитан кой ще спечели мач между младия и стария Брайънт, той отговори: "Всичко е възможно. Номер 8 обаче има нещо, което 24 никога, никога, никога не можеше да има. Това е възможността да си пусне коса".

"Лейкърс" също не успяха да изберат и решиха да оттеглят от употреба и двата номера. Това се случи на полувремето на мача срещу "Голдън Стейт", а препълнените трибуни в "Стейпълс Сентър" почетоха още веднъж големия си любимец и рекордьор по точки за отбора. 

"Чувствам се страхотно", каза Брайънт на влизане в залата, докато буташе количката на дъщеря си Бианка Бела. "Радвам се, че ще имам възможността да споделя тези мигове от живота ми с моето семейство".

Брайънт е десетият играч с оттеглен номер от страна на 16-кратните шампиони в Националната баскетболна лига на САЩ и Канада (НБА). Неговите номера бяха издигнати високо в "Стейпълс Сентър" и заеха местата от двете страни на банера, с който "Лейкърс" почитат журналиста и коментатор на мачове на отбора Чик Хърн.

"Днес не са важни само фланелките, които тепърва ще заемат място там горе. По-важни са тези, които вече бяха там преди церемонията. Именно те ме вдъхновяваха през цялата ми кариера и именно те ми дадоха сили винаги да играя на най-високо ниво", Брайънт пред феновете.

Меджик Джонсън също взе микрофона на полувремето, за да каже няколко думи относно кариерата на Брайънт:

"Днес сме се събрали, за да отбележим кариерата на най-добрия баскетболист, който някога е обличал потника в лилаво и златисто".

Треньорът Люк Уолтън, който игра с Брайънт при последните две титли за "Лейкърс", добави: "За този град Брайънт е всичко. Той прекара цялата си кариера в нашия клуб, а в днешно време това вече не се случва толкова често. Брайънт беше част от два големи шампионски състава и това го превърна в емблема за града. Хората се чувстват свързани с него. Чувстват, че са извървели този път ръка за ръка с него. Те имат специална връзка".

След церемонията феновете на отбора затвориха улицата пред "Стейпълс Сентър" и организираха празник, наречен "Кобеленд". 

Снимка: Getty Images

По принцип "Лейкърс" оттеглят номерата само на членове на "Залата на славата", но в американските спортове това се случва не по-рано от пет години след прекратяване на кариерата на съответния състезател. Тоест, Брайънт ще бъде приет през 2021-а година. Градът Лос Анджелис обаче не може да чака толкова, за да почете най-добрия играч в историята си.

Брайънт смени номера на фланелката в средата на кариерата си, която продължи 20 години. С номер 8 той спечели три титли, а с номер 24 добави още 24, след което прекрати кариерата си през 2016-а година. Това се случи в мач срещу "Юта", в който легендарният баскетболист отбеляза цели 60 точки. 

В кариерата си Брайънт има 16777 точки с номер 8 и 16866 с номер 24.