на живо

Сеп Блатер подаде оставка (ОБНОВЕНА)

ФИФА ще свика извънреден конгрес

БГНЕС

Президентът на ФИФА Сеп Блатер подаде оставка. Швейцарецът, който преди броени дни беше избран за пети мандат като лидер на световната футболна централа, се оттегля от поста си. Той обяви своето решение на извънредна пресконференция.

"Внимателно помислих за изминалите 40 години. Те са тясно свързани с ФИФА и с такъв чудесен вид спорт като футбола. Аз обичам ФИФА и искам да направя всичко, за да се развива футболът. Реших да се кандидатирам отново на изборите за президент, тъй като бях уверен, че ще мога да направя за футбола още много добри неща. Но предизвикателствата не спряха", каза швейцарецът.

Блатер допълни, че са необходими промени в централата:

"ФИФА има нужда от дълбоко преструктуриране. Моето преизбиране не бе подкрепено от всички субекти във футбола. За това взех следното решение: необходимо е да се свика извънреден конгрес, на който аз ще сваля своите пълномощия. Той трябва да се свика колкото се може по-бързо, защото поредният конгрес ще се състои едва през май следващата година в Мексико", каза Блатер.

79-годишният Сеп Блатер, който е на поста президент на ФИФА от 1998 година, беше преизбран за пети мандат на 29 май на конгреса на ФИФА. Новината за оставката му идва броени дни след като световният футбол беше разтърсен от корупционния скандал и арестите на влиятелни ръководители във ФИФА.

Очаква се изборите за нов президент на централата да бъдат между декември тази година и март следващата година на извънреден конгрес на Международната футболна федерация.