на живо

Янис Адетокубо с приз за Най-полезен играч в НБА

Лука Дончич - новобранец номер 1

Reuters

Гръцкото крило на "Миуоки" Янис Адетокубо беше избран за Най-полезен играч през изминалия сезон в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада (НБА). Той получи статуетката си на официална церемония Санта Моника. 

24-годишният Адетокубо завърши редовния сезон с най-добър баланс: 60 победи от 82 мача. Той записа 27,7 точки, 12,5 спечелени борби и 5,9 асистенции средно на мач.

Снимка: Reuters

Гръцкият национал е едва вторият европеец, печелил наградата, носеща името на бившия президент на НБА Морис Подолоф. През сезон 2006/2007 тази чест имаше Дирк Новицки. Те двамата, нигериецът Хакийм Олайджуон и канадецът Стив Неш, пък са единствените лауреати, които не са родени в САЩ.

За последно играч на "Миуоки" спечели наградата през сезон 1973/1973. Тогава най-полезен в първенството стана легендарният Карийм Абдул-Джажбар.

Снимка: Reuters

За най-добър новобранец през кампанията беше избран словенецът от "Далас Маверикс" - Лука Дончич. Той беше избран под номер 3 в миналогодишния драфт и през редовния сезон записа средно 21.2 точки, 7.8 борби, 6.0 асистенции, 1.1 отнети топки и 42.7% успеваемост в стрелбата от игра.

Снимка: Reuters

Камерунецът от шампионския състав на "Торонто Раптърс" - Паскал Сиакам, е Най-прогресиращ играч за сезона.

Снимка: Reuters

Гардът на "Лос Анджелис Клипърс" Лу Уилямс прибра за трети път статуетката за "Най-добър шести играч" (или "Най-добра резерва". Така той се изравни на първото място по брой спечелени такива награди с Джамал Крофърд.

Снимка: Reuters

Защитник на сезона е Руди Гобер от "Юта Джаз". 

Снимка: Reuters

Треньорът на "Миуоки" Майк Бъденхолзър беше отличен като най-добър в своята област. За него това е втора награда. През 2014/2015 той спечели приза като треньор на "Атланта Хоукс".

Тагове:

НБА награди