на живо

Япония ще загуби около 19 млрд. евро при олимпийски игри без публика

Това показват резултатите от проучване на Кансайския университет

Япония ще загуби около 19 млрд. евро, ако олимпийските игри в Токио през лятото се проведат без публика. Това показват резултатите от проучване на Кансайския университет, проведено от проф. Кацухиро Миямото.

Преките загуби на местната икономика могат да достигнат 2,5 млрд. евро. При олимпийски игри без присъстващи фенове би имало по-ниско потребление на различни стоки от домакинствата и спад от близо 2 млрд. евро. Свиване ще има и на постъпленията от реклама.

Очаква се и приходите от промоционални спортни и културни събития след игрите да намалеят наполовина до 5.5 млрд. евро. Туризмът в Япония и възможностите за бизнеса също ще бъдат засегнати.

При заемане на до 50% от местата по спортните съоръжения, Япония може да загуби сума от порядъка на 9 млрд. евро.

Решението на страната дали и колко зрители ще бъдат допуснати на най-големия спортен форум вероятно ще стане ясно до месец март. Игрите трябваше да се проведат през лятото на 2020-а, но бяха отложени с година заради пандемията с коронавирус. Все още е възможно те изобщо да не се проведат, макар че организационният комитет отрича да има такава опасност.

Ново отлагане би струвало на Япония най-малко 4 млрд. евро, а при отмяна страната ще понесе загуби в размер на внушителните 36 млрд. евро, показва още проучването на проф. Миямото.