на живо

Ярослава Магучих - как бягството от войната се превърна в титла (ВИДЕО)

На световното първенство по лека атлетика в зала в Белград съдбата на Украйна е основна тема

Ярослава Магучих - как бягството от войната се превърна в титла (ВИДЕО)

Да преживееш началото на войната в родината си, да бягаш, за да спасиш живота си, да завършиш подготовката си извън залата, а след това да пътуваш 3 дни с автомобил. Какъв е шансът това преживяване да завърши със световна титла? 

Оказва се, че хич не е невъзможно. Доказа го Ярослава Магучих, която спечели златото в скока на височина на първенството на планетата по лека атлетика в зала в Белград. 

Снимка: Reuters

20-годишната украинка успя да се пребори с конкуренцията и да спечели първа световна титла. На първенството на открито в Доха през 2019 г. Магучих остана втора. 

Нейната история трогва. 20-годишната украинка се намира в родния си град Днипро на 24 февруари, когато Русия поде първите удари срещу Украйна. Войната я принуждава да избяга в провинцията, където завършва подготовката си. След това 3 дни пътува от Украйна за Белград с автомобил, за да бъде сред шестте представителки на страната си на световното първенство. 

Снимка: Reuters

"За мен и страната ми е много важно, че съм тук. Няма по-добър начин да защитя Украйна от това да участвам на световното", заяви тя. 

Ярослава е считана за една от най-големите надежди в скока на височина. В Белград тя успя да изпревари лидерката в световната ранглиста за сезона - Елинор Патерсън от Австралия. Трета стана казахстанката Надежда Дубовицкая. Единствената родна представителка на шампионата - Мирела Демирева, остана осма.

Снимка: Reuters

Световното първенство по лека атлетика в зала в Белград е първото голямо състезание след началото на войната. Спортистите на Русия не бяха допуснати до участие, а редица атлети изразиха подкрепата си към Украйна. 

Сребърната медалистка Патерсън показа специален маникюр.

Снимка: Reuters

Други нейни колежки бяха прибрали косите си с жълто-сини ластици. 

Снимка: Reuters