на живо

Ясен Петров е новият национален селекционер (ВИДЕО)

Той наследява на поста Георги Дерменджиев

Ясен Петров е новият национален селекционер (ВИДЕО)

Изпълкомът на БФС избра - Ясен Петров е новият национален селекционер на България! Това стана ясно след днешното заседание, продължило около три часа. На него се взеха още важни решения за бъдещето на родния футбол, който вече има нов шеф на съдиите - Костадин Гергинов сменя Костадин Стоичков.

Петров може да се похвали с дълга треньорска кариера. У нас е водил "Локомотив" София, пловдивските "Локомотив" и "Ботев", "Черно море",  "Нефтохимик", "Левски" и "Ботев" Враца. Постига най-големите си успехи в Китай, където извежда "Шъдзяджуан" до място в елита през 2014 г. Води тима до 2016 г., след което работи в "Пекин Етърпрайсис" и "Хенан Дзиние".

Българският треньор е без клуб от 2019 г., когато приключи вторият му период в "Шъдзяджуан". Впоследствие бе свързван с редица водещите отбори от Първа лига, включително и шампиона "Лудогорец".

В крайна сметка един от най-успелите ни специалисти зад граница поема националния отбор, наследявайки на поста Георги Дерменджиев, чийто договор изтече и не бе подновен.

Снимка: Lap.bg

Пловдивския Джанини, както е известен Петров, ще има тежката задача да изведе "трикольорите" до участие на мондиала в Катар през 2022 г. България се намира в трета квалификационна група на зона Европа, където са още Италия, Швейцария, Северна Ирландия и Литва.

Сред вариантите за треньор на мъжкия отбор бе и Александър Димитров, но той ще продължи да води младежкия тим, с който постигна отлични резултати и бе на крачка от класиране за европейското първенство през тази година.

Снимка: Lap.bg