на живо

Ясен Петров: Не можем да играем като "Барселона", но ще търсим резултати

Ще се опитам да върна искрицата и усмивките на хората, каза новият национален селекционер

Lap.bg

Ще се опитам да върна искрицата в отбора и усмивките на хората. Тези цели си постави новият национален селекционер Ясен Петров при официалното си представяне.

"Осъзнавам с какво се захващам. Никога не съм бил далеч от това, което се случва в българския футбол. Имах възможност да си почина година и шест месеца, през това време наблюдавах националния отбор. Не съм спирал да се интересувам от случващото се в представителния тим. Имах варианти за Китай, но след като се чухме (с Емил Костадинов) въобще не се замислих. Не става въпрос за пари, а за чест. Ако е възможно да върнем някаква искрица и усмивките по лицата на хората.", каза Петров.

Той бе категоричен, че отборът няма как да играе като "Барселона", но ще се търсят резултати, въпреки че програмата е тежка с мачове през три дни.

"Имам си любимци в българския футбол, но не искам от началото да влизаме в интриги. Всеки, който играе добре за националния отбор ще ми бъде любимец", добави специалистът.

52-годишният Петров ще дебютира начело на "лъвовете" в края на март, когато започват световните квалификации. На 25 и 28 март България приема Швейцария и Италия.

В щаба на селекционера влизат помощникът Костадин Видолов и треньорът на вратарите Георги Шейтанов, както и Алекс Георгиев.

"Искам играчите да не се подценяват, но и да не се надценяват. Ние трябва да вярваме във футболистите и с тях да постигаме резултати. Няма да играем като "Барселона", защото само те го могат, ние ще играем за резултати", каза още той.

Селекционерът добави, че ще опита да гледа всички български играчи и български отбори, за да се запознае по-добре на кого може да разчита. Петров не отхвърли вариант да говори и с отказалия се от националния тим Ивелин Попов. 

"Ако не вярвам, че можем да спечелим нещо от тези мачове, които ни предстоят, нямаше да съм тук. Виждам добри български футболисти, но лидер се става на терена", добави Петров и описа себе си като малко луд и много позитивен човек, и като такъв, който не се страхува от нищо.

Снимка: Lap.bg

Вицепрезидентът на БФС и отговорник за националните отбори Емил Костадинов изрази увереност, че Петров ще вдигне нивото на отбора, а резултатите в началото не са най-важните. Важното е да има израстване.

"Истина е, че говорихме и с Александър Димитров, но той сметна, че не е готов. Затова аз проведох разговор с Ясен, който споделя вижданията, че младите играчи трябва да получат шанс.

Самият Петров сподели, че вече е разговарял с Димитров относно младежите, но тепърва ще се запознава с цялостната обстановка и възможностите на по-младите футболисти.