на живо

Ясен Петров подкрепи кампания, която стимулира спортуването и активния начин на живот

Целта на инициативата е да се покаже на младите хора колко важно е доброто здраве

Lap.bg

Българският национален отбор по футбол, начело със селекционера Ясен Петров, се включи в стартираната през септември кампания на УЕФА под надслов "Треньори за здраве".

"Апелът ми към младите хора е да спортуват. Много съм радостен, че моят син спортува. Играе на малки вратички. Играе футбол. Апелът ми е към всички млади хора – без значение какво тренирате, спортувайте. Аз, като човек, който съм на 53 години, всеки ден ходя много пеша, за да поддържам добре здравето си. Правете го!", казва Петров в специално видео, разпространено в профилите на футболната централа в социалните мрежи.

В кампанията са се включили 55 европейски футболни асоциации, а сред треньорските имена личат тези на европейския шампион Роберто Манчини и Луис ван Гаал. Целта е да се покаже на младите хора колко е важно доброто здраве, всекидневната физическа активност и поддържането на добро психическо състояние.

"Опазването на здравето е по-важно отвсякога, както на терена, така и извън него. Като част от нашата стратегия за устойчивост, ние се ангажираме да повишим осведомеността за ползата от футбола за доброто физическо и психическо здраве.", обясни Мишел Ува, директор на отдел "Футбол и социална отговорност" към УЕФА, при обявяването на кампанията през септември.