на живо

Йорданка Фандъкова: Целта на "София - столица на спорта 2018" е насърчаване на масовия спорт

Тя ще предложи бюджетът за детско-юношески спорт от 2018 г. да нарасне от 400 хил. на 800 хил. лева

bTV

"Целта на "Столица на спорта" е насърчаване на масовия спорт. Насърчаване на активния и здравословен начин на живот на хората, така че всички тези събития са насочени именно в тази посока. Нараства броя на гражданите от различни възрасти, които се занимават активно със спорт", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференция относно програмата на събитието "София - европейска столица на спорта за 2018 г."

Фандъкова е категорична, че развитието на масовия спорт и детско-юношеския спорт е позитивна и същевременно важна тенденция за държавата.

"С оглед на развитието на тази програма, интереса от спортните клубове и най-вече значението за развитието на детско-юношеския спорт, където се раждат бъдещите шампиони на България, за 2018 г. ще предложа да бъде увеличен двойно бюджетът на тази програма от 400 хил. лева на 800 хил. лева", добави кметът на столицата.

Фандъкова подчерта още, че повече от 730 000 души се включиха в спортните прояви, част от "София – Европейска столица на спорта".

"София бе домакин на изключителни събития – големи тенис турнири, боксовите мачове на Кубрат Пулев, благотворителния мач на Димитър Бербатов, 50 години Христо Стоичков. През 2018 г. предстоят тенис турнири, световни шампионати по художествена гимнастика, волейбол, евентуално баскетбол", допълни кметът на София.

Тя уточни още, че през последните години са били изградени 73 физкултурни салони и 14 плувни басейни в детски градини.

На пресконференцията просъстваха още генералния секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов, както и членовете на управителния съвет на "София - европейска столица на спорта" - Анатоли Илиев и Елен Герджиков (председател). Беше представена и програмата на инициативата, в която София наследява бивши градове домакини като Копенхаген, Щутгарт и Милано.