на живо

Юлия Степанова: Използвали допинг руснаци ще участват на Олимпийските игри

Атлетката и съпругът ѝ коментираха решението делегацията на Русия да не бъде изхвърлена от Рио

Getty Images

"Руски състезатели, които са използвали допинг, ще участват на Олимпийските игри в Рио", това заяви пред Би Би Си лекоатлетката Юлия Степанова.

Тя и съпругът ѝ Виталий Степанов бяха основните източници на информация за филма на немската телевизия ARD, разказващ за употребата на допинг в руския спорт. На основа на тези разкрития, Международния олимпийски комитет започна мащабна акция, довела до дисквалификация на лекоатлетите на Русия от игрите, които започват след седмица.

МОК обаче остави на международните федерации да решават дали да допуснат състезатели в други спортове да се борят за медалите в Рио. До момента забрана за участие са получили 37 спортисти в шест спорта.

"По този начин от Международния олимпийски комитет показаха, че не налагат наказание за системно нарушаване на допинг правилата от най-голямата държава в света", каза Виталий Степанов, който е бивш служител в Руската антидопингова агенция.

"Те не подкрепят чистите атлети глобално, а само тези в Русия", допълни той.

Снимка: Getty Images

Семейство Степанови говориха пред Би Би Си само ден, след като стана ясно, че Юлия също няма да може да се състезава в Рио. Тя беше уличена в употреба на допинг по схемата, която разкри пред германските медии.

"Тя нямаше избор. Трябваше да се подчини на тази схема, ако искаше да бъде част от националния отбор. Но Юлия си изтърпя наказанието. Защо трябва да страда още веднъж?", попита съпругът ѝ.

След разкритията, които двамата направиха, Степанови напуснаха Русия и се преместиха да живеят в САЩ.

"За жалост реакцията на нашите действия в родината ни не беше позитивна. Доста хора ни мразят, а това ни кара да не се чувстваме в безопасност в Русия", разясниха те.