на живо

Юлия Степанова се страхува за живота си

Лекоатлетката и съпругът й са били принудени да се преместят

Getty Images

Лекоатлетката Юлия Степанова, която беше първият свидетел срещу руската антидопингова агенция призна, че чувства заплаха за себе си и семейството си, съобщава "Ройтерс".

Това се случи, след като Световната антидопингова агенция (УАДА) потвърди, че хакери са атакували профила на спортистката. Установено е, че в системата, в която е посочено местоположението й за взимане на проби, е влизал и друг човек, освен нея и служители на агенцията.

"Единствена причина някой да атакува профила ми е, за да намери точно къде се намирам. Ако нещо се случи с мен или със семейството ми, със сигурност няма да бъде индцидент", заяви Степанова.

Степанова и съпругът ѝ Виталий бяха принудени да се преместят в САЩ, заради разкритата информация, която доведе до забраната за участие на олимпийските игри в Рио де Жанейро на руските лекоатлети. Двамата живяха в защитено жилище, което също е известно на онлайн профила на лекоатлетката, но след хакерската атака са променили местоживеенето си.

Двамата отхвърлиха поканата на олимпийското ръководство да присъстват като зрители на игрите в Рио.

"От една страна се радвам, че не отидох на олимпиадата, гледайки и четейки новините за това, което се случва там. Ако някой иска да ни нарани, ще бъде твърде лесно да го направи там", каза спортистката.

Степанов заяви, че не знае кой е хакнал профила на жена му, но каза, че руските власти ги наблюдават.