на живо

Юлияна Янева: Бях се отказала от борбата, преди 2 месеца се върнах на тепиха

Носителката на златен медал от Белград гостува в "Шоуто на Николаос Цитиридис"

Юлияна Янева: Бях се отказала от борбата, преди 2 месеца се върнах на тепиха

Носителката на златен медал по борба от Световната купа Юлияна Янева се е завърнала на тепиха едва преди 2 месеца. Шампионката от турнира в Белград даде първото си телевизионно интервю след големия успех в "Шоуто на Николаос Цитиридис" по bTV.

22-годишната Юлияна показа златния си медал, сподели през какво е преминала, за да се качи на най-високото стъпало на почетната стълбичка, а за финал - направи демонстрация.

Снимка: bul-wrestling.org

"За това състезание имах три срещи. Може би два-три часа преди финала не успях да овладея емоциите си, леко се разконцентрирах. Благодарение на треньора ми успях да се събера и непосредствено преди срещата се фокусирах. Това беше големият успех за мен - че успях да преодолея тази психологическа бариера, която имах през изминалите години.", сподели състезателката.

"Най-трудно ми беше в първата среща. Имам нужда от вработване, да вляза в самото състезание. Предпочитам и обичам около половин час преди самата среща да остана абсолютно сама с мислите си, не обичам да има хора около мен."

"Два месеца преди Световната купа реших да се завърна в борбата. Бях се отказала след последната ми травма.", разкри състезателката.

"Върнах се към борбата малко на шега, бях казала на личния ми треньор Серафим Бързаков до края на годината да не ме занимават с никакви състезания, за да реша дали искам все пак да се занимавам с това. Спонтанно реших да си сверя часовника на републиканското първенство. Отидох и победих.", каза още Юлияна Янева.

Янева е родена в ямболското село Кукорево преди 22 години. Често е сравнявана с 5-кратната световна шампионка по борба и двукратна сребърна медалистка от олимпийските игри (Пекин 2008, Лондон 2012) Станка Златева.

Снимка: bTV

Янева се състезава в категория до 72 кг. Носи прякора Пумата и е световна и европейска вицешампионка за девойки (2017 г.), а неин треньор е Серафим Бързаков - сребърен медалист от олимпийските игри в Сидни 2000.

Следващите планове на победителката от Белград са да слезе в по-долна категория, която е олимпийска (68 кг), за да може да участва на Игрите в Токио. Те бяха отложени за 2021 г. заради пандемията от коронавирус.