на живо

Юмруци на пистата. Най-зрелищните схватки във Формула 1 (ВИДЕО)

Или защо Верстапен и Окон изглеждаха като момченца на детска площадка

Макс Верстапен не успя да удържи гнева си и се нахвърли върху Естебан Окон след катастрофата между двамата в старта за Гран при на Бразилия във Формула 1. Пилотът на "Ред Бул" бе в отлична позиция на спечели състезанието.

Само бързата намеса на стюардите предотврати по-сериозен сблъсък. За деянието си Верстапен бе наказан с два дни общественополезен труд.

Холандецът наистина загуби самообладание, но така и нарани сериозно Окон, като се ограничи само с леки побутвания. Това бе като невинно спречкване на детска площадка в сравнение с най-зрелищните схватки между пилоти в историята на Формула 1.

Без съмнение сред всички истории се открояват юмруците на Нелсон Пикет в Германия. Себастиан Фетел, Фелипе Маса и Джанкарло Фисикела също имат какво да разкажат.

Нека си припомним няколко впечатляващи епизода - от Гран при на Германия през 1982 г. до неделната надпревара в Бразилия.

Нелсон Пикет vs. Елисео Саласар (Германия 1982)

Бразилецът атакува своя съперник с техники от кикбокса след сблъсък помежду им. Чилиецът Саласар удари Пикет отзад, след което двамата изскочиха от болидите.

Айртон Сена vs. Еди Ървайн (Япония 1993)

Легендарният бразилец спечели надпреварата, но на пресконференцията след това не бе в настроение да празнува. Вместо това насочи цялата си енергия срещу новака в шампионата Еди Ървайн. След като отговори на журналистическите въпроси, Сена нахлу в падока на "Джордан" и се нахвърли върху ирландеца: "Ти не се състезаваш. Ти караш като идиот". С премерен удар Айртон просна Еди на пода. Последствията - наказание да не участва в два старта. Оттогава обаче никой не дръзна да предизвиква избухливия шампион.

Михаел Шумахер vs. Дейвид Култард (Белгия 1998)

Под проливния дъжд на "Спа" двамата се сблъскаха за ужас на германеца, който се бе насочил към рутинна победа. Убеден, че Култард е действал умишлено, Шуми се завтече към падока на "Макларън". В последвалата схватка Михаел крещеше, че Дейвид се е опитал да го убие.

Джанкарло Фисикела vs. Жак Вилньов (Гран при на Европа 2006)

Скандалът избухна след квалификацията, в която Фисикела остана извън топ 10. Италианецът твърдеше, че е бил блокиран от канадския си опонент, и бе твърдо решен да му поиска обяснение. Съвсем мъдро Вилньов остана в болида си, докато Джанкарло постепенно изпусна парата.

Фелипе Маса vs. Фернандо Алонсо (Гран при на Европа 2007)

Обикновено след финала пилотите предпочитат да се освободят от гащеризоните си и да се подсушат със студена хавлия. Маса обаче нямаше никакво намерение да се отпусне - опит на Алонсо да го изпревари няколко обиколки преди края завърши с катастрофа.

Себастиан Фетел vs. Данийл Квят (Китай 2016)

Пилотът на "Ферари" почувства нужда да даде съвет на своя съперник от "Ред Бул". Причината - доста рискована маневра на руснака още в първия завой. Всъщност Фетел я описа като "лудост" и "самоубийство". Двамата проведоха разговор на висок тон след финала. Квят опита да се пошегува, но Себастиан бе загубил чувството си за хумор. Внушението му бе пределно ясно - не го прави отново, Данийл!

Тагове: