на живо

Юноша на "Ботев" Пловдив е сред най-перспективните футболисти в света

От миналото лято Никола Илиев е собственост на "Интер"

twitter/sreenshot

Отново българин попадна сред 60-те най-големи таланти във футбола в ежегодната класация на английското издание "Гардиън". Всяка година вестникът класира най-добрите млади играчи в света, а в избора за 2021 г. попада 17-годишният Никола Илиев.

Той е част от школата на "Интер", като премина при "нерадзурите" през лятото на 2020 г.

Никола Илиев е роден през 2004 г. Той е юноша на "Ботев" Пловдив. Играе за отбора до 19 години на "Интер", но няколко пъти през сезона участваше в тренировки на първия тим.

"Много надарен футболист със страхотна техника. Дебютира в елита на България с "Ботев" Пловдив, когато е само на 15. Отбелязал е 15 гола в 11 мача за тима на "Ботев" до 17 години. Грабва вниманието на "Аякс", а грандът от Нидерландия е близо до привличането му през 2020 г.

Илиев решава да изчака, тъй като имало информация за интерес от "Манчестър Юнайтед", но когато получава обаждане от "Интер", решава да отиде в чужбина.

"Винаги съм си мечтал да играя за голям европейски клуб, а тази мечта сега е реалност", казва той след финализирането на сделката.

Твърди се, че "нерадзурите" са платили 500 000 евро за младока", пише за "Гардиън" колегата Методи Шуманов.

Миналата година страната ни беше представена в престижната класация от Димо Кръстев. През 2019 г. нямаше роден талант сред най-добрите, а преди това в топ 60 бяха Божидар Краев, Владислав Жиков, Кун Теменужков и Ияд Хамуд.