на живо

Волейболните юноши: Ще продължаваме да работим в същия дух, за да радваме България

Мартин Стоев: Успехът е много желан и сладък

Волейболните юноши: Ще продължаваме да работим в същия дух, за да радваме България

Юношеският ни национален отбор по волейбол до 19 години стана световен вицешампион на първенството в Техеран и донесе изключителна радост на цяла България.

Финалът на световното срещу Полша бе първи за страната ни в колективен спорт от 30 години насам. При предишния такъв случай волейнационалите до 21 години, водени от Светослав Стойчев, станаха шампиони в Кайро (Египет). Тогава в отбора ни е Мартин Стоев, който сега триумфира като треньор на юношите до 19 години.

След елиминирането на Италия на 1/4-финала, Стоев бе неочаквано емоционален. Той падна на земята и се разплака, а кадрите се превърнаха в хит в България. В предаването "Тази сутрин" по bTV той разкри, че рядко се вълнува по този начин, а успехът е много желан и сладък.

"Беше голяма радост, защото е много желан този успех. Много се е работело за него и когато стане с момчета, с които четири години сме заедно, е още по-сладко.", каза Стоев и продължи - "Най-силни емоции съм изпитвал, когато ми се родиха двете деца, но този успех ми е малко по-ценен, защото е направен с момчета, с деца. През 1991 г. бях състезател, емоцията си беше лична. Сега ми е по-сладко и по-прясно".

Снимка: FIVB

В отбора играе и синът на Мартин Стоев - Ерик, който разкри, че никога не е виждал баща си, както след мача с Италия: "Даже се зачудих, че падна на земята и започна да плаче от радост.", коментира момчето.

Стоил Палев попадна в идеалния отбор на световното първенство и спечели наградата за най-добър разпределител на шампионата. 

"Ще отвори врати (б. ред. - тази награда), но трябва да се продължава да се работи в същия дух, сега хората ще очакват много от нас. Трябва да имаш доста психика, в някои моменти ми е трудно и се консултирам с треньора", разкри Палев.

Снимка: FIVB

"Те са интелигентни момчета, нямаме проблеми в отбора. Те са страхотен колектив, приятелите са и се виждат постоянно и извън залата. Не e задължително да е така, но е хубаво, когато са освен колеги и приятели.", завърши Мартин Стоев, а момчетата обещаха да спечелят още много медали и да продължават да радват България.

Вижте повече във видеото.