на живо

Юри или Юрий? Кой е първият голмайстор на световното в Русия?

За да стигнете от София до родното място на нападателя, трябва да пътувате 137 часа с кола

Първият гол на световното първенство в Русия е факт! Знае се и кой е неговият автор... Или почти. Всъщност дилемата е Юри или Юрий. Фамилията е Газински.

Бърза справка показва, че пълното име на русолявия младеж, който прати топката във вратата на Саудитска Арабия в 12-ата минута на първата среща, е Юрий Александрович Газински. Той е роден на 20 юли 1989 г. в един от най-източните градове на Русия - Консомолск на Амур, Хабаровски край. 

Снимка: Google maps

Ако се чудите къде е това, отговаряме: На 137 часа непрестанен път с кола от София или на точно 10 720 км. Градът е по-близо до Лос Анджелис, отколкото до... Москва. Разликата е някакви си 1000 км. 

Газински израства в семейство без баща. Той и сестра му са отгледани само от майка им - учителка по география и биология в местната гимназия. За това Юрий не пропуска нито един учебен час от средното си образование. Омагьосан от футбола, нападателят не изоставя себеусъвършенстването си и завършва висше образование за учител по физическо в родния си град.

 

В ожидании..

A post shared by Gazinskiy Yuriy (@gazinskiy) on

Всъщност играта на зеления килим с топка в крака не е първи избор за Газински. Преди да се захване с футбол той тренира плуване и бокс. 

В местния "Смена" виждат потенциала му и когато е на 14 му предлагат първи професионален договор. Първата си заплата от 1000 рубли (около 25 лева) дава на майка си, за да покрие разходите вкъщи. Така прави и сега.

"Дори да ми казва, че няма нужда, аз продължавам да ѝ пращам", казва Юрий през 2014 г.

 

@egauracs @arty37

A post shared by Gazinskiy Yuriy (@gazinskiy) on

Единствено той от всичките си съотборници от "Смена" става професионален футболист. Преминава в по-силния отбор на Консомолск на Амур - "Луч-Енергия" през 2010 г., а след доброто си представяне във втора руска дивизия, изминава безкрайно дългият път до Москва, за да се присъедини към "Торпедо". 

"Автозаводците" не са първият избор на Газински. Той провежда един пробен лагер с "Кубан" Краснодар, но не се връща за втори. За "Торпедо" играе само сезон, в който вкарва 3 гола в 29 мача.

След това става... "бик". Амбициозният проект на "Краснодар" търси млади състезатели, с които да реализира футболни успехи. Така Юрий от един от най-източните градове в Русия намира дом в западната част на страната. Той прави своя дебют в европейските клубни турнири докато мастилото от подписа му върху контракта още не е изсъхнало - на 21 август 2014 г. той излиза като титуляр срещу "Реал" Сосиедад.

През същата година той получава и първата си повиквателна за националния отбор - той гледа контролата на Русия срещу Азербайджан от пейката, а след това попада в състава, но не стъпва на терена за няколко мача от европейските квалификации.

 

Презентация новой формы. За кадром

A post shared by Gazinskiy Yuriy (@gazinskiy) on

"Първите ми тренировки с националния отбор бяха много тежки. След края им бях напълно изтощен, но пък се запознах с някои от идолите си, като Сергей Игнашевич. По-опитните ми пожелаха успех, но и доста се шегуваха с мен", спомня си Газински.

Усърдният му труд се отблагодарява, когато получава възможност да представя родината си на световното първенство, а той отговаря по най-добрия начин - с първия гол на сметката на "Сборная".

Снимка: Getty Images

Ако се питате кой е бил най-развълнуван от изпълнените на Юри, то отговорът е... Александра. Красивата му съпруга доскоро бе най-голямото му вдъхновение за нови подвизи на терена. От година пък сърцето му владее и дъщеря им.

 

С девочками моими

A post shared by Gazinskiy Yuriy (@gazinskiy) on

А когато не е на терена, Юри обича да води двете си принцеси на екзотични места, за да могат да си починат от шума на трибуните.