на живо

Юсейн Болт се контузи само месец преди Рио

С по-тежка травма е шампионката на 400 метра Саня Ричардс-Рос, която няма да защитава титлата си на олимпийските игри

Getty Images

Шесткратният олимпийски шампион Юсейн Болт получи контузия по време на националното първенство на Ямайка, съобщи Би Би Си.

Най-бързият мъж на планетата усети болка в задната част на бедрото след полуфинал в дисциплината 100 метра и отказа участие във финала, въпреки че беше спечелил серията си.

Снимка: Getty Images
Болт се оплака от болки в тази част на крака още в първия кръг в четвъртък, но прецени, че ще успее да бяга.

След полуфинала лекари приложиха възстановителни продедури на атлета с нискочестотен електрически ток. Болт се очаква да бъде готов за турнира в Лондон на 22 юли, който да му донесе място на олимпийските игри в Рио де Жанейро, започващи на 5 август. Ето какво написа спринтьорът в официалната си фейсбук страница:


„След като почувствах дискомфорт в задната част на бедрото на бяганията ми в четвъртък и на полуфинала в петък, бях прегледан от главния лекар на състезанието. Той ми постави диагноза разтежение на връзките първа степен. Представих на организаторите медицинското заключение и се отказах от участие, а също така и пропускам остатъка от турнира. Веднага започвам лечение и се надявам да бъда във форма за турнира в Лондон на 22-и юли, който да ме класира за Олимпиадата

В отсъствието на Юсейн Болт финалът в Кингстън беше спечелен от сребърния медалист от Лондон 2012 Йохан Блейк с време 9.95 секунди.

Друга важна новина само месец преди игрите в Рио е, че олимпийската шампионка на 400 метра Саня Ричардс-Рос няма да защитава титлата си.

31-годишната Рос, родена в Ямайка, но състезаваща се за САЩ, получи подобна на Болт контузия в задната част на бедрото, но доста по-тежка. Това стана по време на американските квалификации в Юджийн, Орегон.

След травмата е доста вероятно носителката на три златни медала от олимпийски игри скоро да прекрати активната си кариера.