на живо

Къде са 15-те изгряващи звезди на 2010 г.?

Испанското издание "Марка" припомня кои бяха сочени за големи таланти преди 10 години

Преди 10 години светът беше различен, футболът също, както и играчите, на които възлагахме надежди да ни забавляват на терена вбъдеще. 

Част от тях вече са сред най-добре платените заради доброто си представяне и в момента са в пика на кариерите си, а други... дори не им помним имената.

Испанското издание "Марка" реши да припомни своя списък на най-обещаващите таланти отпреди десетилетие.

1. Алешандре Пато
Наградата за най-талантлив футболист в Европа през 2009 г. отиде в ръцете на талантливия бразилец. Пато премина в "Милан" от "Сао Пауло" за 22 млн. евро, но контузии съпътстваха кариерата му. Той игра още за "Коринтианс", "Виляреал" и в Китай, а днес отново е част от "Сао Пауло".

2. Марио Балотели
Балотели спечели същата награда през 2010 г., а очакванията бяха да кариерата му да достигне върха си, веднага щом престане да прави проблеми извън терена. 10 години по-късно продължаваме да чакаме това да се случи и може би вече се примирихме, че няма да видим гения на италианеца. Той имаше и добри моменти в "Интер" и "Манчестър Сити", преди да се присъедини към "Милан" и "Ливърпул". В момента играе в италианския "Бреша".

3. Гарет Бейл
След като подписа с "Тотнъм" през 2007 г., може да се каже, че Бейл оправда очакванията. От ляв бек той се превърна в крило, а през 2013 г. премина в "Реал" Мадрид. В испанската столица в момента не го долюбват много, но той беше част от отбора, който доминира в Шампионската лига след 2014 г.

Снимка: Getty Images

4. Фелипе Коутиньо
Той беше освободен от "Интер", за да отстъпи мястото на Паулиньо, който така и не подписа с италианския тим. Бразилският полузащитник впечатли света като футболист на "Ливърпул". Доброто му представяне му осигури трансфер в "Барселона" за 120 млн. евро, но така и не успя да се адаптира и да замени Неймар. В момента е в "Байерн" Мюнхен, където не играе редовно.

Снимка: Reuters

5. Неймар
Още през 2010 г. сравняваха таланта от "Сантош" с Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Трансферът му от "Сантош" беше изненадващ и доста проблемен, но през 2013 подписа с "Барселона" и формира знаменито трио с Меси и Луис Суарес. Неймар премина в "Пари Сен Жермен" през 2017 г. за рекордните 222 млн. евро, но заради контузиите все още не е впечатлил там.

Снимка: Reuters

6. Ромелу Лукаку
Лукаку се славеше с добра физическа форма и голов нюх в началото на десетилетието, когато от "Челси" се надяваха да замени Дидие Дрогба. Той така и не получи шанс за изява на "Стамфорд Бридж" и беше даден под наем на "Уест Бромич" и "Евертън". Представянето му там му подсигури трансфер в "Манчестър Юнайтед" за 90 млн. евро, където игра само два сезона преди да премине в "Интер".

7. Джовани дос Сантош
Бившият футболист на "Барса" премина в "Тотнъм" през 2008 г. с надежда да блесне във Висшата лига. Но мексиканецът така и не успя да постигне успех там, а кариерата му тръгна надолу и това го прати в родното му Мексико и САЩ.

Снимка: EPA

8.Тони Кроос
В началото на хилядолетието в "Байерн" Мюнхен изпращаха най-големите си таланти под наем в други отбори от Бундеслигата. За някои това беше грешка, но пък наистина добрите се завръщаха при баварците. Крос не направи изключение и след период в "Байер" Леверкузен, той беше част от тима от Мюнхен, който спечели Шампионската лига. Недоволство около заплатата и цената му го прати в "Реал" Мадрид, където също натрупа успехи в най-силния европейски клубен турнир.

Снимка: Reuters

9. Джердан Шакири
Шакири беше сочен за най-талантливия млад играч от академията на "Базел". През 2012 г. той премина в "Байерн" Мюнхен след впечатляващо представяне с швейцарците в Шампионска лига. Само че това не му донесе успех и пътят му продължи в "Стоук Сити". Именно там го забелязаха отново и това доведе до трансфер в "Ливърпул". Голямата конкуренция там го остави на пейката и се очаква скоро да си намери нов отбор.

Снимка: Reuters

10. Карлос Вела
Имаше големи надежди мексиканецът да впечатли с представянето в Северен Лондон, но днес го помним само с късните му голове в турнира за Купата на лигата. Техничният му стил така и не впечатли Арсен Венгер, който го прати в "Реал" Сосиедад. В баския клуб успя да разгърне потенциала си, като се заговори за завръщане на "Емиратс" или трансфер в "Барселона". Това така и не се осъществи, но сега блести в първенството на САЩ.

11. Томас Мюлер
Той направи дебюта си за "Байерн" Мюнхен при Луис ван Гал и се показа като отличен голмайстор. Той беше слабичък, движеше се добре и знаеше мястото си на терена. Движението му без топка е сочено за пример в Германия. По едно време се стремеше да подобри рекорда на Мирослав Клозе за попадения на световни първенства, но годините напреднаха. Мюлер вече не е несменяем титуляр в "Байерн", но продължава да е част от тима.

12. Джордан Хендерсън
Всички хранехме големи надежди за добро представяне на Джордан Хендерсън, когато подписа с "Ливърпул" през 2011 г. Клубът плати за него 20 млн. евро, а тогава нямаше много финанси. На Хендерсън му отне време да се ориентира. Прекара известно време под наем, осуети няколко трансфера, но пристигането на Юрген Клоп възроди кариерата му. Бившата звезда на академията на "Съндерланд" сега е капитан на тима, който спечели Шампионската лига и е начело в класирането на Висшата лига.

13. Федерико Македа
Време е за може би най-тъжната история в този списък. Сър Алекс Фъргюсън имаше навик да привлича млади футболисти, за които никой не беше чувал. Като Македа. През сезон 2008/2009 "Манчестър Юнайтед" и "Ливърпул" се бяха вкопчили в битка за титлата. "Червените дяволи" изоставаха на 2 точки, а мачът с "Астън Вила" вървеше 2:2, докато не влезе италианеца. Като същински Кройф той вкара от ъглов удар и подсигури 3-те точки. Направи го и срещу "Съндерланд". Но така и не се задържа на "Олд Трафорд", премина през още 9 клуба и сега е в "Панатинайкос".

14. Марио Гьотце
Звездата му изгря в "Борусия" Дортмунд под ръководството на Юрген Клоп, а след това премина в "Байерн" Мюнхен. Той успя да вкара и важния гол на финала на световното първенство през 2014 г., а след това се завърна при "жълто-черните". След това Гьотце разкри, че страда от болест на метаболизма, почти спря да играе, а днес продължава да носи фланелката на "Борусия".

Снимка: БГНЕС

15. Хавиер Пасторе
Въпреки че рядко се сещаме за него, той има великолепна техника. Играеше в "Палермо" преди да подпише с "Пари Сен Жермен". Започна добре във Франция, но после заприиждаха големите звезди и той загуби титулярното си място. През 2018 г. премина в "Рома", а през настоящата кампания е изиграл само 3 мача.

bTV призовава: останете си вкъщи!

Тагове: