на живо

Спортният журналист, който измисли Суперкупата (ВИДЕО)

Смелостта и инициативността на Антон Виткамп изправят Кройф и компания срещу "Рейнджърс" в битка за трофей

Годината е 1972-ра. След трите поредни купи на европейските шампиони, нидерландският футбол е на върха. Но има място за още един важен трофей, поне така смята спортният журналист Антон Виткамп. По онова време "Аякс" е носител на европейската купа, а "Рейнджърс" печели втория по сила турнир на Стария континент. И Виткамп урежда среща между двата тима. Двубой, който да определи супершампиона на Европа. Решено е сблъсъкът да е с разменено гостуване.

Водени от легендата Йохан Кройф, който се разписва за победата с 3:1 в Шотландия, както и за обрата с 3:2 у дома, амстердамци триумфират с общ резултат 6:3.

Още на следващата година УЕФА поема организацията на мачовете. Първият официален носител на Суперкупата отново е неудържимият "Аякс", който разбива "Милан" с общ резултат 6:1 - минимална загуба в Милано и шумно 6:0 в Амстердам.

Идеята за Суперкупа на Европа хрумва на Виткамп по времето, в което е главен редактор на "Де Телеграаф". Тогава медиите имат ключова роля в организирането и популяризирането на спортни събития. Вестникът поставя началото на специална секция - "Телеспорт". Чрез нея Виткамп опитва да покаже, че редакторите са повече от автори на статии. Започва да работи върху колоездачната Обиколка на Нидерландия и по-амбициозния си проект за футболна Суперкупа на Европа.

През 70-те и 80-те години "Аякс" е един от водещите клубове в света. Реализирането на подобна идея звучи невъзможно в наши дни, но тогава Виткамп, който напусна този свят през 2011 г., използва приятелството си с президента на "Аякс" Яп ван Прааг. По-сложно се оказва влизането в контакт с "Рейнджърс". За целта Виткамп се свързва с колегата си от "Дейли Рекърд" Кен Галахър. Последният е уважаван спортен журналист в родината си и близък до шотландския гранд.

Антон убеждава "Аякс", а Кен - "Рейнджърс". И успяват! Така през януари 1973 г. на "Айброкс" идват Йохан Кройф, Джони Реп, Ари Хан - цялото съзвездие на амстердамци. След това двата отбора си дават и реванш.

Форматът се запазва до 1998 г., а в следващите 14 години финалът се провежда на "Стад Луи II" в Монако. От 2013 г. домакинът е различен, като трофеят бе в Чехия, Уелс, Грузия, Норвегия, Северна Македония, Естония и Турция. Сега 45-ият спор за Суперкупата ще се реши в Унгария!

На три пъти Старият континент остава без супершампион. През 1974 г. "Байерн" и "Магдебург" - представители съответно на Федерална република Германия (ФРГ) и Германската демократична република (ГДР), не успяват да постигнат споразумение за дата. Същото се случва и през 1981 г., този път с "Ливърпул" и "Динамо" Тбилиси. Четири години по-късно финал няма заради наказанието, наложено на "Евертън" след трагедията при "Хейзъл".

Сега, близо пет десетилетия по-късно, в Амстердам мечтаят "Аякс" и "Рейнджърс" отново да се срещнат в битка за Суперкупата, а тя да се реши в два мача. По плана на незабравимия Виткамп.

Тази година до спора за престижения трофей обаче стигнаха "Байерн" и "Севиля". Двубоя можете да гледате от 22:00 ч. пряко по bTV Action, както и да проследите минута по минута на btvnovinite.bg. Коментарното ни студио започва в 21:30 ч.