на живо

Как контузиите на противникови футболисти помагаха на Барселона през годината

Гледайте финала Ювентус - Барселона, пряко по bTV Action, в събота от 21:45 часа

Ако Барселона вдигне трофея от „Шампионска лига” в събота, то тимът определено ще бъде признат за един от най-добрите в Европа.

Неспирното трио на „блаугранс” счупи всякакви рекорди за вкарани голове и е водено от един от най-добрите футболисти в историята на спорта- Лионел Меси.

Снимка: БГНЕС

Въпреки перфектната им форма, през 2015 година те са спомагани и от контузиите, които сполитат тяхните противници.

В „Примера дивисион”, Реал Мадрид изглеждаше недостижим след края на календарната година, когато бе записал 22 победи във всички турнири от началото на сезона и изглеждаше готов да се задържи трайно на върха в класирането.

Но контузиите на Лука Модрич, Серхио Рамос и Хамес Родригес им струваха скъпо. Всички те, плюс Пепе и наказаният Марсело, пропуснаха загубата с 4-0 от Атлетико Мадрид.

Тримата пропуснаха както загубата от Атлетик Билбао, така и домакинското равенство с Виляреал, които се оказаха решителнте двубои в битката за титлата.

В „Шампионска лига”, Пари Сен Жермен изигра четири мача с Барселона, а контузени в състава на парижани имаше във всеки един двубой. Срещите от груповата фаза не бяха от такова голямо значение, но тези на четвъртфиналите бяха белязани от големи отсъстващи за Лоран Блан.

За първия мач имаше наказания- Златан Ибрахимович бе получил нелеп червен картон в предходната среща с Челси, а Марко Верати също нямаше право да играе. Контузен бе Тиаго Мота, който пропусна и двата мача.

Снимка: БГНЕС

Тиаго Силва пък бе принудително заменен в началните минути на срещата на „Парк де Пренс”, което наложи ненапълно възстановеният Давид Луис да влезе в игра, от което най-много се възползва отбелязалият две попадения Луис Суарес.

Снимка: БГНЕС

Лукас Моура току-що се беше възстановил от травма, което не му позволи да разкрие пълния си потенциал.

Кризата с контузиите в Байерн Мюнхен пък бе описана от Пеп Гуардиола като „най-лошата” в кариерата му. От нея се стигна и до оставката на доктора на тима Ханс- Вилхелм Мюлер- Волфарт.

Снимка: Getty Images

От състава на немския отбор отсъстваха Франк Рибери, Ариен Робен, Давид Алаба, Холгер Бадщубер, Мехди Бенатиа и Хави Мартинез, а на Роберт Левандовски му се наложи да играе с предпазна маска, поради счупване на скула. Бастиан Швайнщайгер бе далеч от обичайното си ниво, след като току-що се бе възстановил от травма.

За това и изненадата при загубата с 0-3 от Барселона не бе толкова голяма.

Така се стига и до финала, където Барселона ще срещне Ювентус. „Бианконерите” вече имат проблеми в защита, след като днес стана ясно, че Джорджио Киелини ще пропусне срещата.

Снимка: Getty Images

Андреа Бардзали също не е достигнал най-добрата си форма, след като започна тренировки наскоро, завръщайки се след травма, а Мартин Касерес пропуска финала със сигурност.

Пол Погба се завърна в игра след двумесечно отсъствие, но все още не е готов на сто процента. Решението дали да започне срещата срещу „каталунците” е изцяло в ръцете на Масимилиано Алегри, който го критикува след последния мач в „Серия А”.

В състава на Барселона пък почти нямаше проблеми през календарната 2015 година. Луис Енрике ще може да разчита на всичките си състезатели. Изключение прави трайно контузеният Томас Вермайлен.

Без съмнение треньорът Енрике заслужава адмирации за това как се справи начело на Барселона, но и фактът, че късметът бе с тях през втората половина на сезона не е за подценяване.