на живо

Как коронавирусът засегна света на спорта

Отложени мачове и турнири, Токио 2020 под въпрос

Докато светът опитва да се справи с настъпващия коронавирус, спортът вече усеща негативния му ефект. По официални данни над 80 000 са заразените, а броят на починалите надвишава 2700 - повечето в Китай. Световната здравна организация алармира, че е време да се подготвяме за потенциална пандемия. В тези условия е неминуемо списъкът със спортове, засегнати от СЗО COVID-19, да продължи да нараства.

Поредното спортно събитие, което няма да се проведе по програма, е ръгби мачът от турнира на Шестте нации между Италия и Ирландия на 7 март. Властите на Апенините взеха решението като мярка за ограничаване на разпространението на коронавируса. Именно Италия е най-засегнатата европейска държава, с огнище в северната област Ломбардия.

Има опасения и за олимпийските игри в Токио през лятото, но организаторите уверяват, че те ще се проведат по график.

Футболът първи пострада. Стартът на китайската футболна Суперлига бе отложен. Женският национален отбор на страната пък бе поставен под карантина, след като олимпийската квалификация бе преместена в Австралия. Впоследствие южнокорейският шампионат също отложи началото на новия сезон.

В Европа двубои от италианската Серия "А" бяха отложени заради коронавируса. Така се стигна и до мач пред празни трибуни между "Интер" и "Лудогорец". Двата отбора се сблъскват в Милано в реванш от 1/16-финалите на Лига Европа.

Леката атлетика също попадна под ударите на вируса. Световният шампионат в зала в Нандзин (Китай) през 2020 г. бе отложен за 2021 г., а за маратона в Токио бяха въведени рестрикции участие да вземат само елитни атлети.

Баскетболните срещи Филипини - Тайланд и Япония - Китай от квалификациите за Азиатската Купа бяха отложени.

В голфа беше отменен турнир в Малайзия, както и Откритото първенство на Китай. Отложен бе и Блу Бей в Хайнан, също така и надпревари в Тайланд и Сингапур.

В бадминтона по програма не се проведе Мастърс турнирът в Китай, докато Виетнам Интернешънъл бе изместен за юни и ще играе ролята на квалификация за Токио 2020.

В прескачането на препятствия бе отменен Мастърсът в Хонг Конг.

В бокса олимпийските квалификации бяха преместени от Азия в Океания.

Първите Зимни Екс-Игри, които трябваше да се проведат в Китай, бяха отложени. През февруари бяха отменени и стартовете в даунхила и супер-Джи от Световната купа в алпийските ски.

И моторните спортове бяха засегнати с отмяната на Гран При на Китай от Формула 1. Състезанието бе насрочено за 19 април.

В хокея двубоят от Про лигата между Китай и Белгия не се изигра.

В ръгбито, освен че гореспоменатия мач Италия - Ирландия от Шестте нации не се проведе, турнирът в Хонг Конг и Сингапур бе отложен от април за октовмри.

В тениса на маса световният шампионат в Бусан, Южна Корея бе преместен от март за юни.

В тениса Китай се отказа от срещата с Румъния за Купа Дейвис поради невъзможност да пътува.

Междувременно японските фенове на бейзбола няма да могат да проследят на живо 72 мача от предсезонната подготовка на елитните отбори.

Тагове: