на живо

Как Марадона стана Бог (ВИДЕО)

30 години след първия триумф на "Наполи" историята за нисичкия магьосник е жива

Copa 90

Изкусният дрибъл и брилянтната техника на Диего Марадона го направиха един от най-великите футболисти за всички времена. За феновете на италианския „Наполи” Марадона е дори повече от това. Той е идол, жива легенда. Истинският син на Неапол.

Видео на Copa 90:


Преди точно 30 години „Наполи” се превърна в първия отбор от Южна Италия, спечелил трофея от Серия „А”. С голяма заслуга за този триумф беше именно Марадона.

Представен пред 75 000 души на „Сан Паоло” през 1984 г. след трансфер от „Барселона”, влиянието на Марадона в Неапол се простира далеч извън пределите на стадиона.

Точно два сезона бяха нужни на аржентинския плеймейкър да качи „светлосините” на върха. Марадона накара Неапол да преоткрие гордостта си. Десетката се превърна в символ на свободата и вдъхнови хората в града да променят дори начина, по който гледат на самите себе си.

Романтиката продължи седем сезона, като това се счита за най-успешния период в историята на „Наполи”. Тимът спечели още Купата на Италия през 1987 г., Купата на УЕФА през 1989 и второ Скудето през 1990 г.

30 години след първия триумф историята за нисичкия магьосник е жива. Тя се разнася от уста на уста из целия град. Много магазинери предпазват от зли духове работните си места, закачайки икона на бога, който в Неапол има едно име – Диего Армандо Марадона.