на живо

Как ще изглеждат медалите в Рио и каква изненада очаква параолимпийците (ВИДЕО)

С наближаването на началото на олимпийските игри в Рио де Жанейро, започващи на 5 август, приготовленията текат с пълна сила

Getty Images

Тур в монетния двор Каза де Муеда в Рио показа как всъщност изглежда производството на медалите за игрите.

Видео:

Придружени със специални сертификати за автентичност 5130 приза ще бъдат измайсторени, от които 2488 за олимпийските игри и още 2642 за параолимпийските игри.
Снимка: Getty Images
Отстрани на медалите за Олимпиадата ще пише конкретния спорт, а върху двете плоски страни ще са изобразени двете лога на тазгодишните олимпийски игри в Рио

Гравьорът Нелсон Нето Карнейро разказа, че за работещите в монетния двор е гордост да са автори на медалите, които най-големите атлети в света ще носят.

„Самите ние ще се почувстваме като победители. Работим здраво в производството и ще се радваме да видим медалите на вратовете на най-заслужите атлети. Шампионите трябва да осъзнават колко много всъщност означават тези отличия.”

Медалите, сертификатите и всички сувенирни материали, свързани с олимпийските игри са одобрени от Съюза за горското стопанисване, че са направени по достатъчно екологичен начин.

Снимка: Getty Images
Параолимпийските медали ще имат собствен различен външен вид, но не само вид, а и собствен звук.

Отличията за параолимпийците ще съдържат дрънчащ елемент в себе си, който ще издава шум, когато те се разстресат.

Снимка: Getty Images
Целта е да се помогне на атлетите с проблеми със зрението да правят разлика между медалите. Златото за параолимпийците ще издава доста силен звук, докато среброто ще звучи малко по-тихо, а бронзът още по-тихо. Идеята е на мениджъра при производството на параолимпийските медали Виктор Уго Берберт.

„Надеждата ни е Международният олимпийски комитет да превърне тази идеа в традиция. Иска ни се на следващите параолимпийски игри звуковите нововъведения да бъдат разработени още повече. Важно е шампионите, които не могат да видят медалите си, да успеят поне да ги усетят не само при допир, но и при звук.”