на живо

Как силните протегнаха ръка на слабите

Бундеслигата даде чудесен пример

Reuters

Богати, бедни, силни, слаби - пред коронавируса всички сме равни. Но когато е поставена на изпитание, човечността винаги побеждава.

Футболните шампионати са спрени за неопределено време, а това накара редица отбори да намалят заплатите си, за да оцелеят. В Германия стигнаха и по-далеч - в изключителен жест на солидарност четирите клуба, който участваха в груповата фаза на Шампионската лига, се обединиха и решиха да дарят общо 20 млн. евро на останалите отбори от Първа и Втора Бундеслига.

"Байерн" Мюнхен, "Борусия" Дортмунд, "Лайпциг" и "Байер" Леверкузен се отказват от приходите си от вътрешните телевизионни права за следващия сезон, които се изчисляват на около 12.5 млн. евро. Останалите 7.5 млн. евро ще са собствени средства.

"Заедно с трите други клуба искаме да изпратим знак на солидарност към останалите с тази инициатива. В тези трудни времена е важно по-силните да подкрепят по-слабите", обясни изпълнителният директор на баварския колос Карл-Хайнц Румениге.

Германската футболна лига ще реши как да бъдат разпределени средствата между клубовете. 

"Тези действия подчертават, че солидарността в Бундеслигата и Втора Бундеслига не е просто кухо послание", каза изпълнителният директор на Германската футболна лига Кристиан Зайферт.

Снимка: Reuters

Футболистите на "Борусия" Мьонхенгадбах първи в Европа решиха да намалят заплатите си, а примерът им бе последван от "Байерн" и "Борусия" Дортмунд, които са се съгласили на орязване на възнагражденията с 20%. Играчите на новака "Унион" Берлин пък се отказаха от целите си заплати за периода, в който не се играят мачове.

"Ще покажем солидарност към клубовете, които изпаднат в затруднение без вина в тази безпрецедентна ситуация", заяви изпълнителният директор на "Борусия" Дортмунд Ханс Йоахим Вацке.

bTV призовава: останете си вкъщи!