на живо

Как тежката категория се превърна във фарс

Преди 12 месеца шампионът бе един. Догодина ще имаме петима

БГНЕС

Боксът в никакъв случай не играе за себе си. Педи 12 месеца Владимир Кличко бе безспорният шампион в тежка категория. По-късно загуби и четирите си пояса в сблъсък с Тайсън Фюри - поражение, което предизвика катаклизъм в спорта.

Само след няколко дни британецът бе лишен от отличието си във версия Международна боксова федерация (IBF), при това без да носи никаква вина. В договора му бе предвиден реванш с Кличко, но от IBF му наредиха да се изправи срещу задължителния претендент Вячеслав Глазков - очевидно неудачна алтернатива на един от най-добрите боксьори в историята. И така стартира разслоението на някога най-престижната титла в спорта.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

После Глазков загуби от Чарлз Мартин заради контузия в коляното в третия рунд и така доживяхме вероятно най-невзрачния шампион за всички времена. Дори самият Мартин бе наясно с този факт. Той издържа малко над пет минути и бе размятан като парцалена кукла от Антъни Джошуа, но въпреки това се озова с чек за милиони.

Към онзи момент все още бе актуално трепетното очакване на нов яростен сблъсък между Фюри и Кличко. След това обаче Тайсън потъна в спиралата на депресията - отложи мача два пъти, преди да го отмени окончателно. Оказа се невъзможно британецът да излезе на ринга - все пак здравето е най-важно. Различните организации обаче реагираха крайно неадекватно.

Снимка: Twitter

Световната боксова асоциация (WBA) зае централно място в този злощастен фарс. При две вакантни титли можеше едната да отпадне съвсем елегантно. Вместо това бяха насрочени два отделни мача. Лукас Браун ще излезе срещу Шанън Бригс за „обикновения” пояс, въпреки че 44-годишният американец няма нито една смислена победа цяло десетилетие. В същото време Джошуа и Кличко ще премерят сили за „супер” титлата догодина. И това ще е факт при положение че действащият шампион на IBF се справи с Ерик Молина следващия месец...

Някъде тук трябва да споменем и анонса на двубоя между Кубрат Пулев и Самуел Питър, насрочен за 3 декември в зала „Арена Армеец”. Мениджърът на нигерийския боксьор - българинът Ивайло Гоцев - обяви, че залогът е титла на Световния боксов съвет (WBC). А победителят най-вероятно щял да стане основен претендент за пояса на Антъни Джошуа във версия Международна боксова федерация (IBF)...

Много битки, много пояси, много пари. Най-вече пари.

За титлата на Световната боксова организация (WBO) ще спорят Джоузеф Паркър и Анди Руис. Така ще имаме четирима различни световни шампиони в края на 2016 г.

Но историята не свършва дотук.

Снимка: Getty Images

От WBC са заповядали на Бърмейн Стивърн да се боксира с Александър Поветкин за междинна титла, докато шампионът Дионтей Уайлдър се възстановява от контузия. Това означава, че през пролетта петима различни състезатели ще се завъртят в шест мача за световни титли в тежка категория. И никой от тях не може да претендира, че е най-добрият. Това право все още принадлежи на Тайсън Фюри.

Чест, която някога се падаше на Мохамед Али и Ленъкс Люис, се превърна в тотално посмешище.