на живо

Как Тито ще помага на съперника на ЦСКА?

Отборът от Подгорица искал да се различава от всичките "Младост"-и

Как Тито ще помага на съперника на ЦСКА?

Какво общо има Йосип Броз - Тито със съвременния футбол?

Бившият лидер на социалистическа Югославия е бил фен на белградския "Партизан" и живо се е интересувал от футболния живот в страната до смъртта си през 1980 г.

Защо ви казваме това?

Оказва се, че духът на Тито не е преставал да живее във футбола в пределите на вече бивша Югославия. А днес (9 юли) ще го видим на терена на стадион "Българска армия". Поне на това се надяват треньорите и футболистите на черногорския "Титоград", които играят срещу ЦСКА в първия предварителен кръг на Лига Европа. Срещата може да гледате от 20:00 ч. пряко по bTV Action, на VOYO.BG и на сайта btvnovinite.bg.

Когато "червените" научиха името на съперника си, повечето от тях се усмихнаха, защото той не блести с особени успехи в Европа и е далеч от класата на българския тим, а и името му е странно. От къде обаче идва тази любов на феновете и ръководството към Тито?

В пределите на бивша Югославия отношението към Йосип Броз е разностранно. Докато в по-западните страни го ненавиждат, в Сърбия и Черна гора (последните две страни, които образуваха държава с името Югославия), неговите методи на управление все още имат поддръжници. В тези предели попада и столицата на Черна гора - Подгорица. Всъщност до 1992 г. тя носи името... Титоград.

До същата години и футболният клуб се нарича "Титоград". 

Това не е оригиналното име на отбора, създаден през 1951 г. Той е формиран като "Младост" Подгорица. Успехите му не са големи и играе предимно в местната лига, а в първенството на Югославия (елитната група на футбола в страната), се включва чак през 1968 г. Тогава вече е променил името си на "Титоград".

Докато Черна гора е част от Югославия, тимът печели 12 титли в местното си първенство (рекорден брой), а във Втора лига на югославското първенство изиграва 24 сезона.

След окончателния разпад на Югославия през 1992 г. "Титоград" си връща името "Младост". Успехите обаче не са много. През 2016 г. отборът става шампион, но в останалите сезони се лута в средата на класирането.

За това през 2018 г. ръководството, в лицето на президента Владан Вуйович, взима революционно решение! Отново да се върне към името, с което триумфира. Така за втори път в историята "Младост" става... "Титоград".

"Не сме променили, а просто си върнахме името "Титоград", което до 1992 г. красеше нашия клуб. Отборът е основан като "Младост", но в първия си период често губи или е последен в класирането. След промяната на името като че ли се появи някаква енергия и отборът започна да става шампион. А и да не говорим колко звездни играчи, които са допринесли много за развитието на футбола в Черна гора, излязоха от школата. След това пак стана "Младост". С решението да сме отново "Титоград" искаме и да се разграничим от всичките 35 "Младост"-и в бивша Югославия. Нашето име е познато, феновете в Черна гора и съседните държави ни знаят като "Титоград". Надявам се по този начин да върнем старата шампионска енергия и да постигнем по-добри резултати", заяви Вуйович.

Решението му не е еднолично! Преди отново отборът да стане "Титоград" 77% от привържениците гласуват "За".

Така че можем да обобщим, че промяната не идва от някаква югославска носталгия, а от... опит да се канализира онази позабравена енергия. Ще успее ли тя да помогне на тима срещу ЦСКА?

Гледайте тази вечер (9 юни) от 20:00 ч. пряко по bTV Action, на VOYO.BG и на сайта btvnovinite.bg!