на живо

Какво е да си полицай на футболен мач? (ВИДЕО)

Кои са спецификите при сблъсъка на професионализма с фенската агресия

bTV

Емилиян Петков е служител на реда от Столичната дирекция на вътрешните работи. Често му се е случвало при опеката на футболни двубои да попада точно в центъра на тълпа от агресивни фенове.

Видео:

"Приповдигнат е адреналинът. Не се усеща някакво чувство на страх или на нещо подобно", подчертава Емилиян.

Той е длъжен да облича тежка предпазна екипировка. Цялото оборудване тежи 15 килограма.

"Нямаме проблеми от тази гледна точка. Случвало се е не само по футболни мачове и по протести, случвало се е доста часове да стоим по 4-5 дори и повече часове сме стояли прави", добавя Петков.

Често ултрасите отправят обиди към полицаите. Емилиян споделя, че се старае да не обръща внимание на това и да не допуска професионалните му отношения да преминават към лични нападки.

"Въпреки несгодите, които понякога имаме, примиряваме се, защото надделява това, че си се отдал на професията и затова работиш", категоричен е служителят на реда.

След сериозните сблъсъци между феновете на "Левски" и "Хайдук" преди седмица, в които бяха ранени трима български фенове, Емилиян и колегите му от СДВР ще бъдат ангажирани реваншът от втория предварителен кръг на Лига Европа да се проведе без излишни ексцесии.

По информация на полицията хърватски фенове няма да пътуват за София. Въпреки това са засилени мерките по македонската и гръцката граници.

Целият ресурс на Столична дирекция пък ще обезпечава спортната зона пред ст. "Георги Аспарухов", където феновете ще наблюдават мача на видеостена. На стадиона фенове няма да има заради наказание от УЕФА.