на живо

Какво постигна Меси с националния отбор

Аржентинецът е голмайстор номер 1 на страната си за всички времена

Getty Images

Лионел Андрес Меси е роден на 24 юни 1987 г. в град Росарио, Аржентина. След като през 2000 г. 13-годишният талант е привлечен във ФК Барселона, от Кралската испанска футболна федерация веднага искат да го привлекат в редиците си, но аржентинецът отказва офертата, за да защитава цветовете на „Албиселесте”.

През юни 2004 г. Меси дебютира за отбора на Аржентина до 20 години, в приятелски мач срещу Парагвай, който завършва с резултат 8:0, като „бълхата” отбелязва гол и записва две асистенции.

С младежкия отбор на „гаучосите” през 2005 г. Меси печели световното първенство по футбол за младежи, като бележи отлично представяне и  получава  Златната топка за най-добър играч в турнира.

Това представяне му носи и повиквателна за първия състав на националния отбор на Аржентина и на 18 години Лео прави своя дебют в приятелски мач, срещу Унгария.

Само две години по-късно Меси вече е сред най-добрите футболисти в света и мястото му в стартовите единадесет на Алфио Басиле е повече от сигурно. „Гаучосите” са смятани за фаворит на Копа Америка 2007 г., но Аржентина губи финала срещу Бразилия с 0:3.

На олимпийските игри през 2008 г. обаче звездата на каталунския гранд успява да се добере до златото, след като побеждава Нигерия на финала с 1:0.

Под ръководството на новия треньор на „гаучосите” Диего Армандо Марадона, с когото Меси е сравняван неколкократно, Аржентина успява да се класира за световното първенство през 2010 г. и достига четвъртфиналната фаза, където е елиминиран от Германия с фрапиращия резултат от 0:4.

След разгромната загуба идва и първият удар за „бълхата”- тъй като той не успява да повтори успехите си от клубния отбор,  е обвинен от сънородниците си, че не защитава достойно цветовете на националната си фланелка.

Следва пореден неуспех за „Албиселесте” в изданието на Копа Америка за 2011 г., когато Аржентина отпада в четвъртфиналите, от Уругвай след изпълнение на дузпи, а нападките срещу Меси не утихват.

През август 2011 г., начело на „гаучосите” застава Алехандро Сабея, който връчва на 24-годишния Лео капитанската лента, със съгласието на настоящия тогава капитан Хавиер Масчерано.

Под ръководството на Сабея Меси успява да вкара 25 гола в 32 мача и да реализира първия си хеттрик за националния отбор, в приятелски мач срещу Швейцария. През 2013 г., Аржентина и Меси побеждават Парагвай с 5:2, с което се класират за световното през 2014г.

След като Лео записва неуспешен сезон с клубния си отбор Барселона, феновете на Аржентина поставят под съмнение представянето му на предстоящия Мондиал в Бразилия. Въпреки това той опровергава критиците и успява да класира „Албиселесте” на финал срещу Германия. За съжаление на каталунската звезда мачът се оказва повторение на финала от световното през 1990 г. и Аржентина отново претърпява разочарование, като губи от Бундестима след гол на резервата Марио Гьотце в 113-тата минута.

Следва нов финал за аржентинците, този път в Копа Америка 2015. Меси отново се представя блестящо, но трофеят за пореден път се изплъзва от ръцете му. Звездата на отбора отново понася остри критики, както от медиите в родната му страна, така и от привържениците на „Албиселесте”.

И през настоящата 2016 г., Лео успя да изведе „гаучосите” до финал на Копа Америка, въпреки че до последно участието му в турнира бе под въпрос, заради контузия.

Настоящият треньор на Аржентина Херардо Мартино не рискува и в първите мачове остави „бълхата” на резервната скамейка. Меси се появи в игра в мача срещу Панама, където в рамките само на 19 минути реализира хеттрик.

Носителят на пет златни топки се разписа в полуфиналите срещу САЩ, с което подобри рекорда на Габриел Батистута от 54 гола с фланелката на Аржентина.

Финалът на Копа Америка 2016, донесе най-голямото разочарование за Меси и компания, след като за втора поредна година Аржентина загуби от настоящия шампион Чили и то отново след дузпи. Втори удар за „Албиселесте” бе, че Лео обяви напускането си на отбора.

Така звездата на Аржентина завършва кариерата си в националния отбор със записани 113 мача, 55 гола и 35 асистенции.