на живо

Какво ще стане с точките на Литекс?

Вариантите за решение на проблема са два

След като по-рано днес Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз реши да извади Литекс от "А" група, съдбата на спечелените от ловчанлии точки през настоящия сезон все още не е ясна.

Ако "оранжевите" не успеят да спечелят обжалването на днешното решение на комисията, от следващия сезон те ще се подвизават в "Б" група. Голямата въпросителна е дали спечелените точки от настоящия сезон ще останат в актива на другите 9 отбора от елита.

Отговор трябва да даде Спортно-техническата комисия към БФС. Членовете ѝ ще се позовават на член 24, точка 11. Тя гласи:

Когато футболен отбор напусне първенството или бъде изваден от състава на съответната група:

     а) преди завършване на първия полусезон - резултатите от играните от него до този момент срещи се анулират. В "А" и „Б” ФГ за завършване на първия полусезон се счита последният изигран кръг от календарната 2015 г.

    б) преди или след започването на втория полусезон - резултатите от играните от него до този момент срещи се запазват, а за следващите му срещи се присъжда служебен резултат от 3:0 в полза на отборите, с които е следвало да играе по програма.

Все още не може да се даде еднозначен отговор дали въпросното изваждане е станало преди или след края на първия полусезон.

Ако приемем, че изваждането е резултат от действия случили се по време на последния кръг от първенството и тъй като мачът Левски-Литекс се води прекратен и все още не е обявена служебна победа за "сините", то решението на дисциплинарната комисия се случи преди края на сезона. В такъв случай точките на Литекс ще бъдат анулирани, а класирането ще се промени по следния начин:

1.Лудогорец 36
2.Левски 31
3.Берое 30
4.Славия 30
5.Черно море 24
6.Локомотив Пловдив 20
7.Ботев Пловдив 20
8.Пирин Благоевград 15
9.ПФК Монтана 14

Ако обаче се вземе предвид алинея Б и мачът на ловчанлии срещу Левски се счита за приключил, точките на водачите в класирането - Лудогорец и Левски се запазват по 38. При подновяване на шампионата следващата година, всички планирани срещи на отборите срещу Литекс ще "завършват" със служебна победа за съперниците им.

Какво точно ще се реши, ще разберем след заседанието на Спортно-техническата комисия. Тя обаче няма да избързва с обявяването на новината, тъй като ще изчака 7-дневния срок, в който Литекс има право да обжалва наказанието си. 

 

Тагове:

Литекс А група